GÜNDEM

Davut Dede şenliğine yoğun ilgi

HABER: AYDIN UYSAL 

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Ödemiş Belediyesi’nin organize ettiği şenliğe, Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, Belediye Meclis Üyeleri, Sivil Toplum Kuruluşları Temsilcileri, Siyasi Parti Başkanları, Muhtarlar, İzmir Büyükşehir ve Ödemiş Belediyesi Yöneticileri ve Konaklı Mahallesi sakinleri katıldı.
Şenlik, Ödemiş Belediyesi Bando Ekini eşliğinde saygı duruşu ardından İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Ardından Ödemiş Belediyesi Bando Ekibi sevilen şarkılar çaldı. Ödemiş Belediyesi Halk Oyunları Ekibinin gösterileri, İzmir Büyükşehir Belediyesi Konaklı Köyü Kadın Tiyatrosu’nun “Köyümüz Adıgüme”  adlı oyun, İzmir Büyükşehir Belediyesi Ürkmez Kadın Tiyatrosu’nun “Zeytine  Sadakat“ adlı  oyun, İzmir Büyükşehir Belediyesi Anahtar Kadın tiyatrosu “Kadın Hikayeleri” adlı oyun Konaklı Mahallesi sakinleri tarafından büyük ilgiyle izlendi. Şenlik Pelin Kadıoğlu Konseri ile sona erdi.

“YAN YANA GELEREK DOSTA DÜŞMANA BU KARDEŞLİĞİ GÖSTERMELİYİZ” 

Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, şenlikte yaptığı konuşmada şunları söyledi, “Bayramlar, festivalle, şenlikler sevgi ve huzurun içinde yaşanması gereken bu güzel ülkemizin en yakışan etkinlikleridir. Toplumsal birlik, beraberlik, dayanışmanın ve kardeşliğin yaşandığı bu günleri bizde Davut Dede adına yaşatmak istiyoruz. Tarihler boyunca sayısız medeniyete ev sahipliği yapmış olan bu güzel memleket hepimizin, hepimize yeter ve artar. Ödemiş’te bu yönüyle geniş bir zenginliye sahiptir. Bu zenginliği yaşatmaksa biz yerel yöneticilerin en büyük görevlerinden birisidir. Yol yapılır, park yapılır, ağaç dikilir, temizlik yapılır ama en güzel proje insanlarımızın yan yana gelerek dosta düşmana  bu güzel kardeşliği göstermektir” dedi.

DAVUTDEDE KİMDİR?

Davutdede Konaklı’nın (Adagüme) batısında Davutdede Mahallesi’nde bulunan adını buradaki mezardan alan güzel bir ziyaret yeridir. (Behiç Galip Yavuz'un kitabından alınan Davutdede hakkındaki bilgi) XIV.yüzyıl başı Adagüme'si için en önemli kişi herhalde "Davutdede"dir. Anonim anlatılarda Davutdede komutan, yönetici ve din adamı kimlikleri ile karşımıza çıkar. Gerçekte Davutdede'nin vakıf adı "Davud Apa Mahmud" idi(8). Kara Davut Bey olarak biliniyordu. Kara ünvanı buyurucu, yönetici, önder anlamlıdır. Yukarı Küçük Menderes Havzası'nın ele geçirilmesi sırasında Karaman yöresinden gelmiş emirler grubundandır. Adagüme(Konaklı)'nin ele geçirilmesi ve kurumlaşmasında öncü rol oynamış ve burada bir zaviye de kurmuştur. Ölünce Konaklı'nın batısında Erdedeler denilen yerde makam mezarı yapılmıştır. Mezar taşındaki yazıtta: "Hüvelbaki Şıh Davud ruhuna fatiha" yazar. Erdedeler'deki Davutdede'nin makam mezarının güneyinde birkaç metre ötesindeki ikinci mezarın yazıtında kişi adı yoktur. İkinci mezarın birkaç metre güneyinde biraz yüksekçe bir zeminde bir bayana ilişkin olduğu sanılan üçüncü mezarın taşında ise hiç yazı yoktur. Erdedeler'deki kabirlerin Kara Davut Bey'in kimliği çevresinde, ona yakın kişiler olduğu sanılmaktadır. Neredeyse 700 yıllık bu kabirlerin kavuklu mezar taşları yıllar sonra Osmanlılar Dönemi'nde bir hayır sahibi tarafından diktirilmiştir.

{ "vars": { "account": "G-Z2YJHG8WBW" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }