Damgaların Göçü

DAMGALARIN GÖÇÜ 

Bursa Karacabey doğumlu ve Erzurum Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi bölümlerinden mezun…

1988 / 2004 arası TRT İstanbul Radyosu'nda prodüktör olarak çalıştı ve Günle Gelen, Günün İçinden, Müzikli Edebiyat, Yeni Bakışlar, Türkülerle Yaşamak, Aşkın Has Bahçesinde, Tarihte Yolculuk ve Tarihin Büyük İhanetleri programlarını hazırladı.

Türk Edebiyatı ve Atlas dergilerinde yazmakta ve 2005 yılı temmuz ayında "Saymalı Taş- Türklerin Bilinçaltı" çalışmasını Kırgızistan'da tamamlayarak Atlas Dergisinin Aralık 2005 sayısında yayınladı, 2007 yılının aralık Atlas sayısında "Taştaki Türkler" konusunu yazdı ve fotoğraf çekimlerini gerçekleştirdi.

1740 - 1962 yılları arasında Türkiye'de yaşayan ve 1962 yılında Rusya'ya göç eden Manyas-Akşehir Kazakları ve Kars Malakanlarının göç hikayesini anlatan "Don Kazakları", Darüşşafaka Cemiyeti Başkanı Çetin Berkmen'le yaptığı söyleşiler "Adanmış Bir Ömür" adı altında kitap olarak yayımlandı. "Gallemit" adlı eseri Bilgeoğuz Yayınları'ndan çıktı.

Fotoğraf çalışmalarına kesintisiz olarak devam etmekte; Rusya, Çin, Moğolistan, Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Kosova, Macaristan ve Avusturya'da çekimler yapmıştır. Anadolu Çiçekleri, İnsan Anadolu, Şimdi Dem Zamanı, Dumanda Yaşamak, Tanrı Dağlarından, Krater Gölleri ve Çocuklar konulu fotoğraf projelerinin çekimleri devam etmektedir. Ayrıca, Türk tarihinin antik döneminin belgeleri olan kaya resimleriyle ilgili çalışmalarını sürdürmektedir.

Dört yıllık bir emek sonucunda, 150 bin km, yol kat edilip, 138 gün saha çalışması ile ortaya çıkan, TRT tarafından yayınlanan ve TÜRKSAV 12. Türk Dünyası Hizmet Ödülünü alan "Karlı Dağlardaki Sır" adlı belgeselin Yapım-Yönetim ve Metin yazarlığını yaptı. A-Z İnşaat'ın desteğiyle yayınladığı "Sibirya'dan Anadolu'ya Taştaki Türkler" kitabı ile 2008 yılı TGC Sedat Simavi Sosyal Bilimler Araştırma Ödülüne layık görüldü. Halen TRT İstanbul Televizyonunda yapımcı olarak çalışmaktadır.

Servet Somuncuoğlu’ndan söz ediyorum…

Yine uzun çalışmanın sonucu olan bir keşif belgeseli ile tarihe yeni pencereler açılıyor. Bu kez iddia daha büyük, “tarihi yeniden yazdıracak belgesel” deniliyor.

Somuncuoğlu şöyle diyor, “ ‘Damgaların Göçü’, fırtınaları değil, limana giren gemiyi gösteren bir çalışma olarak ortaya çıktı. Mutlaka çok şey söylenecek, olumlu ya da olumsuz eleştiriler yapılacaktır. Biz, yeni bir keşif hakkında ilk sözü söyleme cesaretinden yoksun değildik ve bunu söyledik…”

Damgaların Göçü Belgeselinin Prodüktörü Sinan Şerif Yaka ise, “Şanslısınız, haddinden fazla ilginç bir keşfin neredeyse eş zamanlı tanığı olacaksınız. Tarih, biz ona bakarken değişecek.” diyor.

*****

Belgeselin jeneriğini TRT Belgesel kanalında görür görmez, Servet Beyi tebrik etmek istedim. Kısa bir görüşmemiz oldu. Tire ile ilgili beni çok mutlu eden şeyler duydum kendisinden. Duyduklarım şimdilik bende kalsın, zamanı geldiğinde bu sevinci yine bu köşeden paylaşmak isterim.

 

***

Damgaların göçü belgeseli önümüzdeki Cuma akşamı saat 21.00’de Trt turizm kanalında ilk bölümü ile karşımızda olacak. Üç bölüm halinde yayınlanacak olan tarihi yeniden yazdıracak belgesel, TRT Turizm ve Belgesel Kanalı'nın ezberleri bozduracak projesi DAMGALARIN GÖÇÜ, dünya gösterimi ile TRT Belgesel ekranlarında olacak. Damgaların Göçü, "Türkler Anadolu'ya ne zaman geldi?" sorusuna, bugüne kadar gün yüzüne çıkarılmamış bulgularla, dünya tarihini yeniden yazdıracak bir cevap veriyor. Kalabalık ve alanında son derece yetkin danışman grubu eşliğinde Ankara civarında yürütülen çalışma, yaklaşık iki yıl boyunca tüm ayrıntıları ile kayıt altına alındı.

{ "vars": { "account": "G-Z2YJHG8WBW" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }