BELEDİYE

Büyükşehir Belediyesi  “İyi bir başlangıç her çocuğun hakkı”

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “İyi bir başlangıç her çocuğun hakkı” anlayışı doğrultusunda yürüttüğü İzmir95 Projesi sayesinde kentteki anneler ve çocuklar yalnız kalmıyor.

Hamilelik döneminden başlayarak doğum sonrasındaki süreçte anneye destek veren İzmir95 Projesi ile ailelerin kendini güvende hissetmesi için her türlü destek sağlanıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal belediyecilik ilkesi gereğince kadın ve çocuklara yönelik hayata geçirdiği destek çalışmaları hız kesmeden sürdürülüyor. İzmir95 Projesi ile hamilelik ve doğum sonrasında 0-3 yaş döneminde anne ile çocuğa yardımcı olunuyor. Dünya Sağlık Örgütü tarafından 3 yaşında sağlıklı bir çocuğun ortalama boyu kabul edilen 95 santimetreden dolayı adı İzmir95 olan projeyle, annelerin kendini güvende hissetmesi sağlanıyor.

Ev ziyaretleri ile başlıyor
Proje ile ev ziyaretçileri bölgelerde belirlenen gebe kadınlarla, hamileliğin yedinci ayından başlayarak doğum öncesinde 3 kere ve doğumdan sonra 2 haftada bir kere olmak üzere çocuk bir yaşına gelene kadar aileyi toplam 27 kez ziyaret ediyor. Görüşmelerde bebeğin sağlıklı büyümesi için gerekli bilgilendirmeler yapılıyor. Bebeğin gelişimini destekleyen oyunlar ile kitapları ailelere tanıtarak bebek ve anneyle bu etkinlikleri sürdürüyor. Ev ziyaretlerinin yanında temel mesajlar atölyeleri ve seminerlerle de İzmir’in tüm ilçelerinde ailelere destek olunuyor.

“İzmir’deki bebekler henüz doğmadan onların yanındayız”
Proje kapsamında Bayraklı Onur Mahallesi’ndeki Siğinç ailesini ziyaret eden ekipler hem anne hem bebek ile ilgilendi. Doğcan Siğinç ile Aynur Siğinç’in oğlu Kadir Demir Siğinç’e oyuncaklar götüren ekibin yöneticisi Sosyal Hizmetleri Dairesi Başkanlığı Kadın Çalışmaları Şube Müdürlüğü İzmir95 Erken Çocukluk Birimi Sorumlusu Deniz Devrim Fidan çalışmayla ilgili bilgiler verdi. Fidan, “0-3 yaş arası çocuğu olan ebeveynler ve ebeveyn olmayı düşünenlerle çalışıyoruz. Neler yapıyoruz, niçin 0-3 yaş? Beyin gelişiminin yüzde 80’inin tamamlandığı, bebeğin gelişiminin en hızlı gözlemlendiği, yaşam boyu kullanılacak temel becerilerin kazanıldığı dönem 0-3 yaş dönem. Bu dönemde ailelerin de kafalarında çok fazla soru oluyor. Ebeveynlerin yanında olduğumuzu göstermeye çalışıyoruz. İlk 3 yılda bebeğin gelişebilmesi için çocukların sevgi, ilgi, zengin bir dil çevresi gibi maliyeti olmayan, ebeveynin doğal kaynaklarına ihtiyaç duyduğu sürece ihtiyacı var. Biz de bunun için onlarla birlikte çalışıyoruz. İzmir’deki tüm bebekleri önemsiyoruz, aileleri önemsiyoruz. Onlar henüz doğmadan onların yanlarında olduğumuzu söylemek istiyoruz. İyi bir başlangıç her çocuğun hakkı diyoruz” dedi.

“Büyükşehir Belediyesi bir telefon kadar yanımızda”
Anne Aynur Siğinç, “İzmir Büyükşehir Belediyesi bizimle çok ilgilendi. Ayda bir kontrollerimiz oldu. Hamilelik ve doğumla ilgili bilgiler verildi. Çok şey öğrendim, mutlu oldum. Çoğu anne çoğu şeyi bilmiyor, ben çok şey öğrendim. Bizi hiçbir zaman bırakmadılar. Doğumdan sonra da bebeğim 6 aylık oldu, hep aradılar. Aklıma takılan ne varsa gece gündüz çekinmeden aradım, sordum. 2 haftada bir sürekli geldiler. Başta çok korkularım vardı; çocuğuma bakabilecek miyim diye ama belediyemiz bu desteği sağladı, korkularımı yendim. Şu an hiçbir şeyden korkmuyorum, çekinmiyorum. İzmir Büyükşehir Belediyesi bir telefon kadar yanımızda. Çok güzel bir proje. Bence herkes başvursun” ifadelerini kullandı.

İzmir95 nedir?
Projeyle doğumun ardından 0-12 ay arasında ev ziyaretleri gerçekleşiyor. İzmir95 programı, bebek bir yaşına geldikten sonra merkezlerde devam ettiriliyor. 13-36 ay arasında Merkez Temelli Ebeveyn Rehberliği Programı uygulanıyor. Ayrıca bütün süreç boyunca Temel Mesajlar Kampanyaları, Atölyeler ve Seminerler ile ebeveynlerin yanında olunuyor.

Büyükşehir Belediyesi’nin ekipleri 0-3 yaş arasındaki çocukların ailelerine ve çevrelerine, çocuğun gelişimiyle ilgili 6 temel mesajın iletilmesini ve bu mesajların etkinliklerle hayata geçirilmesini sağlamayı amaçlıyor. “Sevginizi gösterin”, “Onunla konuşun”, “Birlikte oyun oynayın”, “Sayın, eşleştirin, sıralayın”, “Onunla okuyun”, “Kendinize iyi bakın” şeklinde oluşan 6 temel mesaj etrafında, çocuğun en hızlı geliştiği bu dönemi ailelerin en verimli şekilde geçirmelerine destek olunuyor.
0-3 yaş dönemindeki bebekleri ve ebeveynlerini kapsayan “Uyku, beslenme, oyun, bağlanma, tuvalet eğitimi, ekran zamanı, olumlu disiplin ve sınır koyma ve ev kazaları”  gibi ailelerin en çok ihtiyaç duyduğu konularda seminerler de düzenleniyor.
 

{ "vars": { "account": "G-Z2YJHG8WBW" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }