YERELGÜÇ/BUSE BAĞCI

Ödemiş’te 4 yıl önce ilk kez kuşkonmaz üretimine başlayarak adını duyuran Akgün, şimdi de Yolüstü Mahallesi’nde 15 dekarlık alanda Beyaz Kuşkonmaz dikimi yaparak bir ilke imza atmaya hazırlanıyor. 

Akgün Kuşkonmaz Tarım’ın kurucusu Ali Akgün, “Ödemiş’e ilk Kuşkonmazı getiren kişiyim. Şu an Ödemiş ovasında toplamda 35 dekarın üzerinde bir kuşkonmaz alanımız var. İçinde bulunduğumuz yaklaşık 15 dekarlık tarlaya da beyaz kuşkonmaz projesi yaptık. Beyaz kuşkonmazı tercih etmemizin sebebi Avrupa Birliği’nde tüketimi bol olduğu için beyazdan başlamak istedik. Bu ürünü de aynı anda Ödemiş ovasına yerleştirip ve yeraltı kaynaklarının suyunu korumuş olacağız. Ödemiş ovasında darı üretimi çok aşırı fazla olduğu için yeraltı kaynaklarımızdaki sular yetersiz kalıyor. Kuşkonmaz bitkisi bir dikim de 15 yıl yaşıyor. Ovamız her zaman bizi sürprizlerle karşılıyor. İki tonun üzerine çıktığımız bazı yerler oldu. Bu pik dönemi 4’üncü yılda olduğu için sadece Ödemiş ovasında gerçekleşen bir durum. Yazın 15 defa damıtma ile en fazla 45 dakika 1 saat gibi bir su veriyoruz. Yani şöyle diyebiliriz darının altıda biri gibi bir su tüketimimiz var. Biz yeraltı kaynaklarını koruyoruz ve Ödemiş ovasında ne kadar çok kuşkonmaz dikebilirsek, diktirebilirsek bir damla suyu daha kurtarmış olacağız” dedi.

Ege Üniversitesi Ödemiş Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Özlem Alan, “Kuşkonmaz çok yıllık bir sebze. Yeşil, beyaz ve mor sürgünleri olan üç farklı tipi var. Biz bu çok yıllık sebzenin sürgünlerini tüketiyoruz. Ülkemizde yeni yeni yaygınlaşmaya başlayan bir tür. Bu anlamda Ali Bey’i de tebrik ediyorum. Bölgemizde kuşkonmaz dikimini ilk gerçekleştiren biri oldu. İlk önce yeşille başladı. Son yıllarda artan bir dikim oranı var. Çok yıllık bir sebze olması nedeniyle domates gibi biber gibi karpuz gibi tek yıllık sebzelerden farklı bir yetiştiriciliği var. Bir kuşkonmaz tarlasını kurduktan iki yıl sonra ürün hasat etmeye başlıyorsunuz. İlk iki yıl hiç hasat yapılmıyor. Bitkiyi besliyorsunuz özellikle toprak altının ve kök kısmının beslenmesi çok önemli.  Daha sonra çeşide, bakım koşullarınıza ve toprak yapınıza göre 12 ila 15 yıl gibi sürelerle aynı tarladan hasat yapmanız mümkün yani bu nedenle çok yıllık bir sebze olarak ifade ediyoruz. Yeşil kuşkonmaz da son 4 - 5 yılda ülkemizde oldukça önemli oranda gelişme kaydedildi. Ekiliş alanlarında önemli artışlar var. Beyaz da çok kıymetliydi o yüzden bu ilk beyaz kuşkonmaz projesinde Ali Bey’in yanında olmak istedik. O da lider bir çiftçi yeniliklere açık ve takip eden birisi. Bu neden önemli hem ülkemizde kuşkonmaz üretiminin yaygınlaşması açısından önemli hem de özellikle beyaz kuşkonmaz Avrupa Birliği ülkelerinde daha çok tercih edilen bir ürün. Eğer yaygınlaşması sağlanırsa ihracat sebze olma potansiyeli var. O nedenle tüm bu çalışmaların başlangıcı olduğu için bugün bu tarlada bu projede olmak kıymetli” dedi.