Bölgede işletmeye süt veren küçükbaş hayvan üreticileri, “İzTarım, Başkan Cemil Tugay seçildiği günden itibaren biriken 3 milyon TL borcumuzu ödemedi, Kimseye ulaşamıyoruz bu proje burnumuzdan geldi” dedi. 

Öte yandan bölgede küçükbaş ve manda varlığı büyükbaşa göre düşük iken fabrikanın koyun ve keçi sütü toplaması, 200’e yakın çalışanın görev yaptığı fabrikanın günlük çok düşük miktarlarda süt işlemesi tartışmalara yol açtı! 

BAYINDIR BELEDİYE BAŞKANI SAKARSU, SİYASİ PARTİLERİ ZİYARET ETTİ BAYINDIR BELEDİYE BAŞKANI SAKARSU, SİYASİ PARTİLERİ ZİYARET ETTİ

Fabrika Soyer’in katılımıyla açıldı ancak evdeki hesap çarşıya uymadı 

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Mustafa Kemal Atatürk’ün “Her fabrika bir kaledir” sözünden yola çıkarak hayata geçirilen Bayındır Süt İşleme Fabrikası, Cumhuriyet’in 100’üncü yılı onuruna 27 Ekim 2023 tarihinde hizmete açıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Tunç Soyer’in katılımıyla açılan fabrika 350 milyon liralık yatırımla hayata geçirildi. 6 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 18 bin metrekarelik alan üzerine kuruldu. 130 kişinin istihdam edildiği fabrika, günlük 100 ton süt işleme kapasitesine sahip. Bayındır Süt İşleme Fabrikası, 250 milyon TL’lik işlem hacmiyle, yıllık 36 milyon 500 bin litre süt işleyebilecekti. Amaç Bayındır, Tire ve Ödemiş bölgelerinde faaliyet gösteren küçükbaş ve büyükbaş üreticilerinin ürünlerini, satın aldıktan sonra fabrikada işleyip belediye satış noktaları aracılığı ile tüketicilere ulaştırmaktı.  Ancak İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı planlar yolunda gitmedi. 

Bayındırlı Küçükbaş Üreticileri: “Nisandan beri süt paramızı alamadık, Başkan Tugay ve hiçbir yetkiliye ulaşamıyoruz” 
Açılışın ardından Bayındır’daki Fırınlı Kooperatifi ile keçi ve koyun sütü alımı için anlaşıldı. Bölgede keçi ve koyun yetiştiren üreticilerden toplanan gnülük 550 litre süt fabrikaya teslim edildi. Başkan Soyer zamanında süt paralarını aldıklarını belirten Bayındır bölgesindeki keçi ve koyun üreticileri, Başkan Cemil Tugay döneminde süt paralarını alamadıklarını, hayvanlarına yem alacak paralarının kalmaması nedeniyle zor durumda olduklarını anlattı. Son Mühür’e konuşan bir Kooperatif yetkilisi, “Seçimlerden sonraki nisan ayından itibaren süt paralarımızı alamıyoruz. Üretici mağdur. Koyun ve keçi üreticisinin 2,5 milyon, süt üreticisinin ise 500 bin TL alacağı bulunuyor. İzTarım yetkililerini arıyoruz ancak onlar da bizi İzmir Büyükşehir Belediyesine yönlendiriyor. Başkan Tugay veya başka bir yetkiliye bu güne kadar ulaşamadık. Çok zor durumdayız” dedi. 

Olmayan mandanın sütünü işlemek mantıksız geliyor 
Bayındır Ziraat Odası Başkanı Mehmet Gelir, Son Mühür’e yaptığı açıklamada, “Ziraat Odamız tarım ve çiftçilik faaliyetleri ile ilgili her konuda üreticimize destek vermeye çalışıyor. Ancak Bayındır’daki Süt İşleme Fabrikası’nın ne kadar süt aldığı, işlediği konusunda oda olarak bir bilgimiz yok. Koyun, keçi ve manda sütü işleyen fabrikanın ne kadar süt işlediği bir muamma. Bölgemizde 40 bin küçükbaş, 100 bin büyükbaş hayvan bulunuyor. Ancak tesis bildiğimiz kadarıyla keçi, koyun ve manda sütü işliyor. Bölgemizde ise hiç manda yok! Burada olmayan manda sütünü işlemek mantıksız geliyor. Fabrikanın bölgemiz için etkin bir faaliyette bulunduğunu düşünmüyorum” dedi. 

“Fabrika muhasebe telefonları açmıyor” 
Firmanın Google İşletme hesabının yorum kısmına ise parasını alamayan üreticiler mesaj yağmurunu tuttu, Bir üretici şu yorumu yaparak, tepkisini dile getirdi.“Firmalardan üretim yapabilmeleri için ürün alıyorlar ödeme vadesi 45 gün diye kendileri teklif formunu imzalatıp sonrasında ödemiyorlar. Muhasebe asla telefonları açmıyor. Kendi ürettikleri ürünleri satarken müşteriden peşin parasını alıyorlar ama onda sorun yok” 

İzmir Büyükşehir Belediyesi: “Yeni bir yapılanma olacak”
Üreticilerin isyanı ve işletmede yaşanan sorunlar sürerken, geçtiğimiz günlerde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay,  İzTarım A.Ş. bünyesinde faaliyete geçen 100. Yıl Bayındır Süt İşletme Fabrikası’nı ziyaret ettiği öğrenildi. Ancak Tugay’ın Bayındır İlçe Tarım Müdürlüğü, Bayındır Ziraat Odası ve üretici temsilcileri ile görüşmediği ifade ediliyor. Son Mühür’e açıklama yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi, fabrikanın süt alımı ve süt işleme kapasitesi ile ilgili şu an bir bilgi verilemeyeceğini belirterek, “Fabrikada yeni bir yapılanmaya gidiliyor” yanıtını verdi. Büyükşehir yetkilileri, süt alımı ve üretim kapasitesi ile ilgili sorularımızı ise yanıtsız bıraktı.

Editör: Gülçin Kargaoğlu