YERELGÜÇ/AYDIN UYSAL

Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, kuraklık afetiyle karşı karşıya olunduğunu belirterek, geçtiğimiz yıllarda kış mevsiminde tamamen dolduktan sonra savağından dere yatağına taşan Bademli Şehit Asteğmen Coşkun Kale Barajı’nın bu yıl yarısının bile dolmadığını belirtti ve bölge üreticisine suyun her damlasının korunması çağrısı yaptı.
Ödemiş Belediyesi tarafından 2020 yılından bu yana tüm sulama sahasında kartlı ve sayaçlı otomatik sistemle tasarruflu sulamaya geçilerek sulama yapılan gün sayısının arttırıldığı Bademli Şehit Asteğmen Coşkun Kale Barajı’nda iklim krizi sonucunda kurak geçen günlerin etkisiyle %100 doluluğa henüz ulaşılamadı. 
Barajın tamamen dolduğu geçmiş yıllarda dolusavak yapısının çalışıp da Pirinççi Çayı’na su bırakıldığını hatırlatan Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, bu yıl yaptıkları incelemelerde Mart ayında olunmasına karşın barajın henüz tamamen dolmadığını ifade ederek önemli uyarılarda bulundu.
Su kullanımında mümkün olan en üst düzeyde dikkat ve tasarruf çağrısı yapan Başkan Eriş, “Dünyada ve ülkemizde afetin bir başka türlüsü de kuraklık ve dolayısıyla susuzlukla yaşanıyor. Bölgemizde bugünlerde dolup taşması gereken Bademli Şehit Asteğmen Coşkun Kale Barajımızın ne yazık ki yarısına kadar bile su yok. Çiftçimizi, yalnız bu barajdan su alanları değil tüm bölgemizdeki üreticilerimizi uyarmış olalım; lütfen sulamayı çok iktisatlı ve dikkatli şekilde yapsınlar. Yoksa buradaki gibi diğer yerlerde de kuraklık devam ederse bu yaz çok sıkıntı yaşarız diye düşünüyoruz. Buradaki durum az çok iyi desek de, Beydağ Barajı’nda da Aktaş Barajı ve Üzümlü (Rahmanlar) Barajımızda da sıkıntılı durum söz konusu. Şimdiden uyarıyoruz ama yine de dileriz ki Mart’ın kalan günlerinin, Nisan’ın, Mayıs’ın bahar yağmurlarını yeterince alırız. Bu açığı kapatırız diye umut ediyorum. Görüntü ortada. Şubat ayında Bademli Şehit Asteğmen Coşkun Kale Barajı’nda su savaktan akar dereye giderdi. Oysa 10 Mart’tayız, baraj gölümüzün durumu bu. Lütfen çiftçilerimiz baraj sulamalarında, yer altı sulamalarında sularını çok ekonomik kullansınlar, boşa akıtmasınlar, israfa karşı önlem alsınlar. Mümkün olduğunca da korumaya ve damlama sulama sistemine dönmeye çalışsınlar” dedi.