Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, SonSöz TV’de yayınlanan programda Gazeteci-Yazar Muhittin Akbel’in sorularını yanıtladı.
PARTİM VE HALK OLUR VERİRSE ADAY OLURUM
“Yeniden aday olacak mısınız?” sorusuna yanıt veren Başkan Eriş, “Ben heyecanımı düşürmedim hiç. Tunç başkanla uyumlu çalışma içindeyiz. Her ilçenin ihtiyaçları farklıdır. Bin 82 kilometre karelik Ödemiş’in 99 mahallesi bulunuyor ve bunun 83’ü kırsalda… Zor koşullarda hizmet veriyoruz. Kış şartları yakında başlayacak. Kar yağdığında 9 yerde karla mücadele çalışmam var. Kente gelecek insanlar için yolu açık tutmak zorundasınız. Köy yolları bakımından kendimi 1 numara görüyorum. Araziler, yeni yolların açılması ve ürünün pazara daha hızlı gitmesi için daha çok çalışmalıyız. Ödemiş’i iyi tanıyorum. Sorunları öncelikli tespit ettiğime inanıyorum. Sorunların çözümü içim bir dönem yapmak gerekiyor. Bir dönem daha aday olmak istiyorum. Öncelik partimizin, sonrasında milletimizin kararı… Ben emekliyim, tarlam, bağım, bahçem yok. Gecemi gündüzümü verebilen, günümün 18 saatini aşkla ilçeme harcayan birisiyim. Ödemiş ve Ödemiş’in sorunların çözmeye bakıyorum. Halkın oluru ile olacak tabiî ki bu…” dedi.
SEÇİMİ KAZANMADA TEREDDÜT YAŞAMIYORUM
“İlçede AK Parti seçimi alabilir mi?” sorusuna ise Eriş, “Ben tereddüt yaşamıyorum. Ben belediyecilik yaparken hizmet yaparken ihtiyaçlara göre yaparım. Hiçbir zaman siyasete bakamadım. Bu şehirde her görüşten insanın hizmetkarıyım. CHP’lisi de AK Partilisi de MHP’lisi de TKP’lise de var. Herkese eşit biçimde hizmet vermek zorundayız. Bana eksik yaptı denebilir ama kimse ayrım yaptı diyemez. Bir daha görevde olduğum sürece bu yoldan ayrılmam. İnsanın doğduğu köye, yere göre ayrım yapmak yanlıştır. AK Parti’nin istekli olması ise doğal. AK Parti’nin merkezi hükümet üzerinden yapması gerekenler var. 22 yıldır bitmeyen yolumuz var. Torbalı-Kiraz bağlantı yolunda tüm sorunlar Ödemiş bölgesinde kalmış. Hizmet konusunda yarış olmalı. Ben iktidar gücü olmadan seçimi aldım ki ak partili iktidar vardı ilçede… Geçen seferde de kaç bakan geldi ilçeye… Devletin gücünü kullanacaklardır. Ama asla buna bakmıyorum, halktan gerekli desteği bulacağıma inanıyorum” ifadelerini kullandı.
KATI ATIK TESİSİNİ GELİN, İNCELEYİN
Kent gündemini meşgul eden katı atık tesisi konusunda Ödemiş’te yapılan tesisi örnek veren Başkan Eriş, “Toprak kayması var Çiğli’de… Harmandalı’nın taşınması maliyeti ve çevreye verdiği etkiler var. Ödemiş dünyanın en verimli topraklarından birine sahip. Ve orada çevreye zarar vermeyen bir tesis kuruldu. Bu tesis İzmir’in birçok atığını değerlendirecek kapasitede… Tesisin yanında patates ekiliyor, yaşam alanları var. Çevresel etki değerleri minimum düzeyde. Kapasitemiz bin 200 ton ve İzmir’in tüm çöpünü istiyoruz. Genel başkanımız açılışını yaptı. Tesisinin kalitesine inanıyoruz. Çok iyi bir işletme ve iyi gidiyor. İzmir ailesi adına işletmemizin örnek olduğunu ilan ediyorum. Başka ilçe arkadaşlarıma müdahale etmem. Dibinde oturuluyorsa, gıda üretimi yapılıyor gelin yerinde incelesinler. İzmir’de çöp sorununun çözülmesi lazım. Hem büyükşehir hem merkezi hükümet siyasi düşünceden arınmış biçimde hareket edilmeli” açıklamasını yaptı.
MADEN OCAĞINA TEPKİ… ‘KAZDAĞLARI’NDA OLANLARI GÖRDÜK’
Güzelliği ile turistlerin çekim merkezi haline gelen Gölcük bölgesinde yapılması planlanan altın madeni projesine karşı olduklarını belirten Başkan Eriş, “Bence halkımız bu madene izin vermez. ‘ÇED Gereklidir’ kararı verildi. Bakanımıza, valimize duyarlılığı için teşekkür ederim. Ege’nin Abantı orası… Dağın ön tarafında Sart var. Altının bulunduğu kent burası. O günden beri huzurumuz yok zaten. Barbunyası, fasulyesi, kestanesi cevizi yetişiyor bu dağlarda. Allah’ın bize bahşettiği altın var. 1000 yaşında kestane ağacımız var. Bin yıldır bu doğa ana bize bakıyor. Bunun dışında bir şey istemiyoruz. Yeraltında madenlerimiz var. 9 trilyon dolarlık borumuz, uranyumumuz var. 112 trilyon dolarlık titanyumumuz var. Biraz çalışıp işlesek ülke rahat eder pek tabi. Bizim firmalarla işimiz yok. Toprak üstündeki zenginliğimiz bize yetiyor. Bize vereceği çevresel etki bizi olumsuz etkileyecek. Vatandaşlar buna karşı. Firma bütün Bozdağlar’da maden isteğini sürdürüyor. Kazdağları’nda olanları gördük. Kazdağları’nda doğaya saygısı olmadan bunlar yapılıyor. Bu konuda hukuksal mücadeleyi yapmak istiyoruz. Gerekirse ihaleye gireriz dedik. O mahallede insanımıza sahip çıkma adına söylüyoruz bunu. Çok düşük maliyetli bir satış. Böyle olursa biz ihaleye girer alırız dedik. Tarımın en güzeli orada yapıyor. Lütfen dağımıza arar vermeyelim. Dileriz ki vazgeçilir” şeklinde konuştu.
BİRGİ’YE GÖÇ VAR
UNESCO’nun dünya mirası kapsamına aldığı Birgi’de son dönemde yerleşimlerin artmaya başladığını söyleyen Başkan Eriş, “Gelen gidenler de büyük bir artış oldu. Zaten ciddi bir rağbet vardı. Çok da yerleşen var. Bir yerde çekim merkezi olduk ama bu sağlıklı bir gelişim değil. Birgi’yi Birgi’de yaşayanlar sürdürmeli. Orada kimseye satma etme diyemeyiz. Gelenlerin Birgi’yi bilerek geldiklerini görüyoruz. Koruyucu mantıkları var. Güzel bir misafirhane de yaptık. Var olanı korumak zorundayız. Bu yüzden 32’nci köy unvanını aldık” dedi.