Her yıl haziran ayında düzenlenen Bademli Kiraz ve Fidancılık Festivali’ne vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.
Festivale, İzmir Vali Yardımcısı Mustafa Aydın, Ödemiş Kaymakamı Abdurrahman Koçoğlu, Beydağ Kaymakamı Ali Cergibozan, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, Bayındır Belediye Başkanı Mehmet Kertiş, Jandarma Üst. Furkan Altındağ, Çaylı, Kayaköy ve Gölcük belediye başkanları katıldı.
Popstar Belgin, ve pop müzik sanatçısı Melis, Erderner & Seda show, Ege’nin Ferdi Tayfur’u Ahmet Durmuş ve ünlü sanatçı Zara ve yöresel halk oyunları ekibinin sahne aldığı festivalde hava sıcaklığına aldırmayan vatandaşlar doyasıya eğlendi.
Festivalde dereceye girenlere de ödül verildi.
En iyi kiraz yetiştiriciliği dalında Osman Küçüktan birinci, Hakan Kel ikinci, Berkan Cezayerli üçüncü seçildi.
En iyi fidan yetiştiriciliği dalında ise Adnan Urtimur birinci, Ahmet Döner ikinci, Ali Kapı üçüncü oldu.
Güzellik yarışmasında da Burçin Kırca birinci, Esra Öztürk ikinci, Derya Kara üçüncü oldu. Festivalde dereceye girenlere plaket ve çiçek takdim edildi.
Şenlik kapsamında sahne alan Zara da sevilen şarkılarını seslendirdi.
Ödemiş Kaymakamı Abdurrahman Koçoğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal; şarkıcı Ahmet Durmuş ile ünlü ses sanatçısı Zara’ya plaket ve çiçek taktim etti.
BELDE VE ÜLKE EKONOMİSİNE KATKI
Bademli Belediye Başkanı Selahattin Kundak festivalde yaptığı konuşmada, “Beldemiz üreticileri tarafından yetiştirilen kiraz mahsulü ve meyve fidanlarının yurtiçinde ve yurtdışında tanıtılması, beldemizde iç turizmin geliştirilmesi amacıyla bu yıl ile birlikte 43 yıldan beri festivaller yapılmaktadır. Belde halkımızın yaklaşık tamamı geçimlerini tarımla sağlamaktadır.
Bahçelerimizde en iyi kaliteli meyve ve narenciye fidanı üretimi yapılarak ülkemizin fidan ihtiyacının yüzde 60’ını karşılamaktadır. Ayrıca bahçe ve yaylalarımızda üretilen kiraz ve kestane mahsullerimiz yurtiçi ve yurtdışına yapılan ihracat ile pazarlanmak suretiyle satışlarımızdan beldemiz ve ülkemiz ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır” dedi.
AVRUPA BİRLİĞİ KRİTERLERİNDE ÜRETİM
Selahattin Kundak, Bademli’de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı il ve ilçe müdürlükleri denetiminde meyve fidanı üretim yönetmelikleri standartlarına ve Avrupa Birliği kriterlerine uygun her türlü hastalıklardan ari cins garantili olarak ve sertifikalı fidan üretimi yapıldığını söyledi. Kundak, “Gelecek yıllarda çiftçilerimizin tamamının sertifikalı fidan üretimine geçerek gerek ihracat, gerekse yurtiçinde bahçe tesisi kuracak alıcılara sertifikalı fidan satmaları bakımından beldemiz Bademli için önem taşımaktadır” ifadelerinde bulundu.
BADEMLİ BARAJI HIZLA DEVAM EDİYOR
Fidan üreticisi çiftçilerin üretimlerinde en önemli maliyet giderinin sulama olduğunu kaydeden Kundak, “Çiftçilerimiz yıllarca arazilerini yeraltı kaynaklarından sulamakta, pompa ve elektrik giderleri için çok miktarlarda paralar ödemekteydi. Şimdi ise büyük hayallerimiz gerçek oluyor artık üreticilerimiz çok çok ucuza sulama yapacakları Bademli Barajı’na kavuşuyor. 25 Nisan 2011 tarihinde temeli atılan Bademli Barajımızın inşaatı başarılı bir şekilde hızla devam etmektedir. Bu yıl içinde sulama kanallarının da ihalesi yapılarak barajımız 9 Eylül 2013 tarihinde hizmete alınması planlanmaktadır. Şahsım, Bademli ve çevre belde ve köylerdeki üreticilerimiz adına barajın yapılmasında emekleri geçen başta Başbakanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Orman ve Su İşleri Bakanımız sayın Veysel Eroğlu’na DSİ Genel Müdürlüğü ve bölge müdürlüğüne teknik ekiplerine teşekkür ediyorum” dedi.
YATIRIMLARI ANLATTI
Kundak festivaldeki konuşmasını şu şekilde tamamladı: “Bademli fidancıları olarak Tarım Bakanlığımız ve ilgili genel müdürlükleri ile il müdürlüğümüz teşkilatlarından, beldemizde fidan üretiminin teknik olarak daha da gelişmesi özellikle sertifikalı fidan dikimi için ihtiyaç olan ve yurtdışından Yunanistan ve Hollanda gibi ülkelerden ithal edilmek suretiyle temin edilen damızlık anaç ve aşı gözü kalemlerinin gerek ithal işlemleri gerekse gümrüklerden geçişlerinde yaşanan sorunlar nedeniyle çiftçilerimizin fidan dikimlerinde gecikmeler olmaktadır. Bu sorunun giderilmesi için üreticilerimizin damızlık anaç ve aşı gözü ihtiyaçlarının tamamının ülkemizde üretilmesinin temini, ayrıca üretilen fidanlarımızın yurtiçinde ve yurtdışında pazarlanmasında gerekli desteğin sağlanmasını istiyoruz.
Kültürel ve sosyal faaliyetlerin her geçen yıl artmakta olduğu, özellikle günü birlik piknik yapılması, yayla turizmi için çok ideal yürüyüş parkurları, yamaç paraşütçülüğü yapılabilen beldemize son yıllarda İzmir ve diğer kentlerden gelen dağcılık kulüpleri mensupları, çeşitli gezi ve ziyaretçi grupları turlarının artmakta olması bizleri memnun etmektedir.
Festivallerimizde ve yapacağınız piknik gezilerinizde sizlere daha iyi daha temiz bir hizmet sunmak için bulunduğumuz festival alanı içinde yatırımlarımız devam etmektedir.
Yapımına başlamış olduğumuz park, piknik alanı, çocuk bahçesi ve çay bahçesi inşaatımız en kısa zaman içinde tamamlanıp halkımızın hizmetine sunulacaktır. Bu hususta projemize maddi destekleri ve katkılarından dolayı Kültür ve Turizm Bakanımız sayın Ertuğrul Günay’a huzurlarınızda teşekkür ediyorum.
Ayrıca turizm vadisi olarak gördüğümüz dere kenarındaki bazı vatandaşlara ait bahçelerin kamulaştırmaları yapılarak bölgenin doğal ortamı korunarak piknik ve dinlenme alanlarının genişletilmesi amacıyla gerekli projesi İller Bankası 3. Bölge Müdürlüğü teknik elemanları tarafından hazırlanmaktadır. Projemiz uygulandığında beldemize gelen misafirlerimiz daha geniş ve sakin bir ortamda piknik ve tatil yapmaları sağlanacaktır. Gezi için gelip de beldemizde konaklamak isteyen misafirlerimiz için belediyemizce bu alan içinde 2 katlı 1 adet pansiyon bina inşaatımız tamamlanmış olup, bu hizmete devam edilecektir. Ayrıca belde halkımızı da pansiyonculuğa teşvik etmek istiyoruz.”