YERELGÜÇ/BURCU TUNÇ

Azerbaycan Millî Eğitim Bakanlığı’nın talebi üzerine T. C. Milli Eğitim Bakanlığının planlaması dahilinde Azerbaycan’dan Ödemiş’e gelen 2 Tarım Teknolojileri Alanı öğretmeni, tarım Teknolojileri ve tarım makineleri konusunda, Ödemiş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmenleriyle fikir alışverişinde bulunarak uygulamaları yerinde incelediler.

AZERBAYCANLI MESLEKTAŞLARIMIZLA MESLEKİ VE KURUMSAL DENEYİMLERİMİZİ PAYLAŞARAK EN İYİ ŞEKİLDE OKULUMUZDA AĞIRLAMAYA ÇALIŞIYORUZ

Konuyla ilgili olarak Okul Müdürü Mehmet Sıddık Kaya, “Azerbaycan Millî Eğitim Bakanlığının talebi üzerine Milli Eğitim Bakanlığımızın planlaması dâhilinde okulumuzda eğitim alan misafir öğretmenlerimize kurum kültürü ve idari yetkinlik konularında bilgiler veriyor, mesleki ve kurumsal deneyimlerimizi paylaşarak en iyi şekilde okulumuzda ağırlamaya çalışıyoruz” dedi.

BURADA KENDİMİZİ EVİMİZDE HİSSEDİYORUZ

Misafir öğretmenlerden Hikmet Camalov Yerel Güç’e yaptığı açıklamada, “Biz Azerbaycan’dan Ödemiş’e geldik. Bizlerde orada bulunan Teknik Liselerin öğretmenleriyiz. Bizim buraya gelişimizin asıl maksadı burada bulunan Mesleki okullardaki uygulamaları görmek ve derslerde öğrencilerin kullandığı malzemeler, araçlar nasıldır? Nasıl kullanılır? Ve öğrenciler bunlardan nasıl faydalanır gibi konularda bilgi edinmektir. Ödemiş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin müdürü, öğretmenleri ve öğrencileri bizi çok güzel karşıladı. Burada kendimizi evimizde hissediyoruz. Burada öğrendiklerimizi kendi okullarımızda bulunan öğrencilerimize öğretmek istiyoruz.9 Haziran’a kadar burada olacağız Sanayi alanındaki çalışmalarda bizi mutlu etti. Hepsi de yerli üretim. Teknik kadroları yetiştirmek önemlidir. Gördüğüm kadarıyla sanayi işletmelerinde çalışan kadrolar okuldaki öğrencilerinden oluşuyor. Teknik elemanların hem bilimsel hem işgücü olarak yetiştirilmeleri çok önemlidir” dedi.

GELECEK YILLARDA 2 ÜLKENİN ÖĞRETMENLERİNİN BİRLİKTE ÇALIŞMASINA BURADAKİ KAYNAŞMA ÖRNEK OLACAK

Diğer misafir öğretmen Polad Jabrayılov ise, “Biz burada iki ülke arasında öğretmenler ve öğrenciler arasında iletişimi geliştirmek için bulunuyoruz. Burada öğrendiklerimizi kendi öğrencilerimize aktarıp onların da bilgi sahibi olmasını sağlayacağız. Gelecek yıllarda iki ülkenin öğretmenlerinin birlikte çalışmasına buradaki kaynaşma örnek olacaktır” dedi.

AZERBAYCAN’DAN GELEN ÖĞRETMENLERİMİZE İYİ TARIM UYGULAMALARI İLE İLGİLİ BİLGİLER VERİP DENEYİMLERİMİZİ PAYLAŞIYORUZ

Ödemiş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Tarım teknolojisi alan şefi Gülay Çalıkkasap ise, “Okulumuzda bulunan tarım teknolojileri alanında yaklaşık 16 yıldır eğitim veriyoruz ve tarım sektörüne kalifiye eleman yetiştirmekteyiz. Okulumuzdaki eğitim içinde süs bitkileri, sebze meyve üretimi, fidan yetiştirme, seracılık gibi birçok dalda eğitim veriyoruz. 20 dönümlük bir uygulama arazimiz var. Orada ise tarla bitkileriyle ilgili eğitim vermekteyiz. Bu proje kapsamında okulumuza Azerbaycan’dan gelen öğretmenlerimize iyi tarım uygulamaları ile ilgili bilgiler verip deneyimlerimizi paylaşarak katkı sağlamaya çalışıyoruz. Bu şekilde çalışmalarımız 9 Haziran’a kadar devam edecek.

BÖLGEMİZ BİR TARIM BÖLGESİ BU ANLAMDA ÖĞRENCİ SAYIMIZIN DAHA FAZLA ARTMASINI İSTİYORUZ

Lise çağına gelmiş çocuklarımız akademik olarak farklı bir yere gitmeyi düşünmüyorlarsa mesleki eğitim almaları çok önemlidir. Eğitim bir yaşa kadar alınabiliyor. Belirli bir yaştan sonra meslek öğrenmek çok zor. Bu okulları tercih eden öğrenciler de en verimli oldukları dönemde burada meslek ediniyorlar. Teknik liseleri bitiren öğrencilerimiz iş bulma konusunda hiçbir sıkıntı yaşamıyorlar. Okulumuzdan bitirdikleri alanla ilgili olarak işyeri açma belgesi alıyorlar ve teknisyen sıfatı ile mezun oluyorlar. Ödemiş’te tarım alanında yaklaşık 500 işletme var. Bölgemiz bir tarım bölgesi bu anlamda öğrenci sayımızın daha fazla artmasını istiyoruz. Küçük Menderes için tarım önemli bir gelir kaynağıdır. Bu açıdan mesleki eğitim çok önemlidir” dedi.

İki hafta süresince devam edecek olan eğitim çalışmaları Azerbaycan’dan gelecek olan 2 müdür yardımcısının da katılımıyla devam edecek.

Editör: Gülçin Kargaoğlu