BAŞKAN GÜRBÜZ, “EĞİTİMDE ÖNCELİK GÖSTERİŞ DEĞİL, GÜVENLİK VE TEMİZLİK OLMALI” BAŞKAN GÜRBÜZ, “EĞİTİMDE ÖNCELİK GÖSTERİŞ DEĞİL, GÜVENLİK VE TEMİZLİK OLMALI”

İzmir Minibüsçüler Odası Başkanı Mehmet Kayışdikici, minibüs sahiplerinin mecburiyetten sefere çıkmaya başladığını bildirdi.

İzmir’de toplu ulaşım ücretlerine yapılan zamla birlikte minibüs yolcu taşıma tarifesi de değişti.

UKOME’den toplu ulaşıma yapılan zammın onaylanmasının ardından, Ocak ayında hak kazanılan tarifeyi Haziran ayında uygulamaya başlayan minibüsçüler, henüz 90 dakika uygulamasının bir olumsuz etkisiyle henüz karşılaşmadı.

Ancak havaların aşırı sıcak olması nedeniyle düşen yolcu sayısı, minibüsçülere nurtopu gibi yeni bir sorun getirdi. Yolcu sayısının azalması nedeniyle günlük kazançları düşen minibüs şoförleri, daha çok kazandıran tanker veya TIR şoförlüğüne hızlı geçiş yapmaya başladı.

O GÜNKÜ CİRONUN YÜZDE 20’Sİ, ŞOFÖRÜN YEVMİYESİ
İzmir Minibüsçüler Odası Başkanı Mehmet Kayışdikici, minibüs şoförlerinin yoğun bir şekilde tanker şoförlüğüne veya TIR direksiyonuna geçmeye başladığı iddiasını doğruladı.

Minibüs şoförlerinin, o gün yaptığı cironun yüzde 20’sine tekabül eden parayı yevmiye olarak aldığını, ayrıca yevmiyenin dışında yeme, içme, sigara gibi masraflarının da olduğunu hatırlatan Başkan Kayışdikici, konuyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

“Havalar çok sıcak olduğu için, aman dışarıya çıkmayın, mutlaka dışarı çıkmanız gerekmiyorsa, saat 11.00 ile 16.00 arasında evde kalın, mesajları veriliyor. Bu mesaja uyan çok insan oldu. Dolayısıyla bu saatlerde özellikle minibüslerimiz boş gidiyor, boş dönüyor diyebilirim. Minibüs şoförleri, yüzdelik hesabıyla çalışıyor, ona göre yevmiye alıyor. Günde 4 bin lira ciro yapan şoför, 800 lira yevmiyesini alır. Ayrıca sigarası, yemeği, içmesi de minibüsün gelirinden sağlanır. Bir paket sigara olmuş 70 lira. Yeme içme, ortalama 250 lira. Çayı kahvesi derken bu rakam da 400 lirayı buluyor. Toplu taşımada 90 dakika uygulaması hafta başında başladı. Yansımalarını önümüzdeki hafta görürüz. Çünkü vatandaş, bu uygulamanın henüz farkında değil. Bugün minibüslerin yolcu sayısı azaldıysa, bunun sebebi sıcaklardır. Hal böyle olunca, şoför arkadaşlar günde 400 lira civarında yevmiye alır oldu. Bu parayı az buldukları için de tanker veya TIR direksiyonuna transfer olmaya başladılar. Tanker şoförlüğünden ayda 60 bin lira maaş alan var. Onlara da hak veriyorum ama biz minibüs sahipleri, şoför olmayınca mecburen araçlarımızın direksiyonuna geçtik, şoförlük yapıyoruz.”

İzmir’de en son minibüs yolcu taşıma tarifesine göre, en kısa mesafe, yani indi-bindi 20 lira. Mesafenin uzaklığına alınan kademeli ücretler de 20, 25, 30 ve 35 lira olarak belirlenmişti.

Editör: Gülçin Kargaoğlu