Karaburun Kent Konseyi Başkanı Mustafa Özer, anıt ağaçları korumak adına ağaçlardan elde edilecek yağları üreticilerden iki katına alacaklarını söyledi. Özer, “Sahibi odun diye düşünüyor. Bazıları da tarlayı satıp paraya çevireyim diye düşünüyor. Biz ise bin yaşının üzerindeki zeytin ağaçlarını toplayacağız. Yağı sıktıracağız ve onu ambalajlayıp kentin ileri gelenlerine satacağız. Geliri de öğrencilere burs olarak vereceğiz" dedi.

İmar baskısı ve RES-GES projeleri sebebiyle Karaburun’da tarımsal faaliyetlerde sorunlar yaşanıyor.

Büyükşehir Belediyesi  “İyi bir başlangıç her çocuğun hakkı” Büyükşehir Belediyesi  “İyi bir başlangıç her çocuğun hakkı”

Meraların sayısı günden güne azalırken zeytin ağaçları da sökülüyor. Buna önlem almak isteyen Karaburun Kent Konseyi, anıt ağaçları yaşatmak adına anlamlı bir proje başlattı. Konsey, 500-1000 yıllık anıt zeytin ağaçlarından elde edilen yağı satacaklarını ve gelirini öğrencilere bağış yapacaklarını duyurdu.

Karaburun Kent Konseyi Başkanı Mustafa Özer, bin yıllık ağaçların yağını milletvekillerine satarak öğrencilere burs desteği sağlayacaklarını söyledi.

‘ANIT AĞAÇLARI ÖĞRENCİLERE BURS OLACAK’
Çalışma hakkında bilgi veren Özer, açıklamasında şunlara yer verdi:

“Karaburun Yarımadası’nda bin yaşın üzerinde 500-1000 yaşlarında zeytin ağaçları var. Onları korumak için çalışıyoruz. Sahibi odun diye düşünüyor. Bazıları da tarlayı satıp paraya çevireyim diye düşünüyor. Biz Kent Konseyi olarak, bir grup kurduk. Bin yaşının üzerindeki zeytin ağaçlarını toplayacağız. Sahibine diyeceğiz ki ‘sen toplama, biz toplayacağız’ Erken hasat, soğuk sıkım yapacağız ve bugün sen kendin toplarsan bunu sıktırırsan ne kadar bedeli ne ise o günkü değerin üzerinde toplarsak sana 2 mislini vereceğiz. 100 lira ise, 100 lira. Biz 200 lira vereceğiz, diyoruz. Bu dönem bunu uygulamaya başlayacağız. Ağacın korunması için o yağı sıktıracağız, etiketi her ağacın üzerine anıt zeytin ağacının yağı diye koyacağız. Örneğin Sanayi Odası, Ticaret Odası başkanlarına, milletvekillerine 2 bin 500 liraya zeytinyağını vereceğiz. Oradan gelecek olan parayı Kent Konseyi olarak anıt zeytin ağaçlarının korunması amacıyla kullanacağız. Üniversite öğrencilerine burs vereceğiz. Tarlasındaki, bahçesindeki zeytinleri söküp satabilir, ona bir şey diyemiyoruz. Anıt ağaç özelliğinde ise 300 yaşın üzerinde ise Tabiat Varlıklarıyla o ağacı koruma altına alma çabamız olacak. O ağacı kesemez. 5375 sayılı yasaya göre kendi bahçesinde bile olsa anıt ağaç özelliği taşıyorsa oradaki ağacı kesmesi için izin alması lazım. Tarım İl Müdürlüğünden izin alması lazım. Bunun için zeytin ağacının korunması çabasında olmamız lazım”

Editör: Tutku Küpeli