AĞIZ ve GÖZ KURULUĞU…

(Sjöngren  Sendromu)
Eczanelere fazla takılan saygıdeğer okurlarımın belki dikkatini çekmiştir. Araştırma ve öğrenme merakım icabı, Ecza Depoları’nın yayınladığı fevkalâde donanımlı dergiler var. Sanırım önce EDAK Ecza Kooperatifi başlattı (onların dergilerinin adı: Edaktüel). Bu kez İzmir’e gidişimde kızımın eczanesinde, Selçuk Ecza Deposu’nun yayın organı Denge isimli dergiyi okurken İç Hastalıkları ve Romatoloji Uzmanı Prof. Dr. Nuran Türkçapar imzalı çalışma dikkatimi çekti. Benim de muzdarip olduğum göz kuruması yanında ağız kuruluğu şikâyeti olan pek çok insanımız olduğunu düşünerek, makaleyi kısaltarak siz saygıdeğer okurlarımla paylaşmak istiyorum.
“Sjöngren Sendromu” ekzokrin (dış) salgı bezlerinin (tükürük, gözyaşı, vajinal salgılar, alt ve üst solunum yolu salgı bezleri gibi) öncelikle tutulduğu bir hastalıktır. Tükürük ve göz yaşı bezlerindeki fonksiyonel ve yapısal bozulmaya bağlı, kalıcı ağız ve göz kuruluğu, hastalığın en önemli işaretidir. Ayrıca hastalık, başta kas-iskelet sistemi olmak üzere, akciğer, damar, böbrek, mesane, lenf modu, karaciğer, pankreas, gastrointestinal ve sinir sistemi gibi birçok organ ve sistemi tutabilir. Romatizmal hastalıklarda da rastlanır. Bunlara neyin sebep olduğu bilinmemektedir.
Ağız kuruluğu, en az üç aydır süregelen göz kuruluğu vardır. Hastalar, katı-nişastalı gıdaları yutarken zorlanmadan, konuşurken dilin damağa yapışmasından yakınır. Tükürük salgısı ağız ve diş sağılığı için çok önemlidir. Zararlı bakterilerin yerleşmesini önler. Ağız içinde mantar plâkları gibi hastalık da görülür.
Göz kuruluğu; en az üç aydır göz kuruluğu vardır. Gözlerde batma, yanma, kum kaçmış gibi bir his olur.
Yazar burada göz yaşının faydasından bahisle; Gözyaşı, gözde adeta bir film tabaka oluşturur ve içerdiği maddeler ile gözü, yabancı cisim ve enfeksiyonlardan korur.
Yol açtığı diğer hususlar:
Ciltte kuruluk veya deri döküntüsü,
Vajinal Kuruluk,
Sürekli kuru öksürük,
Uzun süreli yorgunluk
Sık olarak üst veya alt solunum yolu enfeksiyonu (sinüzit, farenjit, larenjit, bronşektazi, pnömoni gibi) görülür.
Hastalığın Komplikasyonları :
Diş çürükleri, diş eti hastalıkları, ağız kokusu, ağız içinde mantar enfeksiyonu; bazen yemek borusuna kadar uzanabilir. Göz kuruluğuna bağlı, ışığa hassasiyet, görmede bulanıklık, korneada ülserler,  Vajinal kuruluğa bağlı, enfeksiyon, akıntı, ağrılı cinsel ilişki vb. Daha az olarak akciğer hastalıkları, böbrek ve karaciğer problemlerine sebep olur, sistit. Nadiren nörolojik olarak sinir uçlarını tutarak, yanma, uyuşma ve karıncalanmaya sebep olabilir veya beyin dokusunu tutabilir.
Saygıdeğer okurum! Bunlar bilgi olarak size sunuldu. Böyle önemli şikâyetler vukuunda tabii ki, doktorumuza müracaat etmeliyiz. Sağlık bir ömür dilerim. Saygılarımla.

{ "vars": { "account": "G-Z2YJHG8WBW" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }