GÜNDEM

3 BİNİN ÜZERİNDE İSTİHDAM YARATTI

Açık ve net söylüyorum: Bademli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Türkiye’nin iyi yönetilen ve başarılı üç kooperatifinden biri... Entegre kooperatifçilik zihniyeti ile fark yaratan bir kırsal ve tarımsal kalkınma modeli ile karşı karşıyayız. Ödemiş’e yolunuz düşerse ve vaktiniz de varsa, yaklaşık 15 dakikalık bir yolculukla Bademli’ye ulaşabilirsiniz. Burası yeşilin her türlüsünün iç içe geçtiği ve huzurla bezenmiş bir belde... Şöyle birkaç saat geçirin, inanın doyamayacaksınız o güzelliğe... Oraya kadar gidilir de Bademli Kooperatifi’ne uğramadan dönülür mü? Asla...

BAŞARI VE GURUR

Kooperatif Başkanı Hurşit Nallı ile kooperatifi konuştuk. “Ödemiş Bademli’de 1968’de kurulan kooperatifimiz alanında uyguladığı yatırım ve projelerle yalnızca bölgemizin değil ülke tarımının gelişmesine de büyük katkı sağlıyor” diye söze başlayan Nallı, “Türkiye’de ilk meyve fidanı ihracatını yapan kuruluşuz. Meyve fidanı üretiminin yüzde 50’sinden fazlasını karşılar duruma geldik. Bizim de katkılarımızla sektör, yaklaşık 6 milyar dolarlık ekonomik hacme ulaştı” diyor.

ISLAH ÇALIŞMALARI

Kooperatifin varlığı sayesinde bölgede 3 binin üzerinde istihdam yaratıldığını belirten Nallı; meyve fidanı, dış mekan süs bitkileri, süt ve süt ürünleri, zeytin ve zeytinyağı, doku kültürü, meyve üretimi alanlarında faaliyet gösterdiklerini ifade ediyor. AR-GE ve ıslah projelerine büyük önem verdiklerini söyleyen Nallı, “Islah çalışmalarımız sonucunda bugüne kadar ‘potamia yıldızı’ erik çeşidi, ‘potamia güzeli’ dut çeşidi, ‘potamia güneşi’ ayva çeşidi ve ‘potamia erdin’ ceviz çeşidini tescil ettirdik. Yenileri de yolda” şeklinde konuşuyor.

İLERİ MÜHENDİSLİK

Kooperatif olarak ileri mühendislik çalışmaları yaparak ‘Özel Sektör Tarımsal Araştırma Kuruluşu’ unvanı aldıklarının altını çizen Başkan Hurşit Nallı, şu bilgileri veriyor: “Doku Kültürü Laboratuvarı kurarak yıllık ortalama 2 milyon adet klon meyve fidanı anacı üretiyoruz. Bu sayede fidan üreticilerine sağlıklı ve standart meyve fidanı anacı temin ediyoruz. Katma değeri yüksek olan cevizde ‘vlach anacı’ ile Antep fıstığında UCB-1 anacı üretimi devam ediyor. Kooperatif olarak AR-GE çalışmalarını aksatmadan sürdürüyoruz.”

GENÇ FİDE ÜRETİM TESİSİ

Nallı, “Sektörün taleplerine göre faaliyet alanlarımızı genişleterek, dış mekan süs bitkisi taleplerine cevap vermek amacıyla ‘genç fide üretim tesisi’ kurduk. Ana üretim konumuz meyve fidanı olmasına rağmen piyasanın talepleri ve pazarın gerekleri doğrultusunda süs bitkisi üretiminde de önemli adımlar atıyoruz. 110 bin metrekarelik genç fide üretim tesisimizde çelikten itibaren torflu üretim tekniğiyle yıllık 10 milyon fide üretimi gerçekleştiriyoruz. Böylece ortaklarımıza sağladığımız fide ve ara malzeme tedariği sayesinde küçük ölçekli aile işletmeleri desteklenerek daha kaliteli üretim yapmaları sağlanmış oluyor. Ayrıca Küçük Menderes Havzası’nda süs bitkisi sektörü gelişiyor ve ortaklarımız bu alandan ekonomik getiri elde ediyor ve istihdam yaratıyor. Artık Türkiye çapında il ve ilçe belediyelerinin süs bitkisi ihtiyacının yüzde 70’lik bölümü bölgemizden karşılanıyor.”

ÜRETİCİDEN TÜKETİCİYE

“Gıda üretimi konusunda İzmirli kooperatifleri Türkiye’de öncü olarak görüyoruz” diyen Nallı, şöyle devam etti: “Bunda da en büyük pay hiç şüphesiz kooperatiflerin. Biz de Bademli Kooperatifi olarak tüketiciye sağlıklı ve kaliteli ürün sunmak ve üreticinin ürününü işleyerek katma değerli hale getirmek için 2007 yılında soğuk zincirde hijyenik süt toplama ağımızı kurduk. Ardından da süt işleme tesisimizi faaliyete geçirdik. Ortaklarımızın işletmeleri teknik ekibimiz tarafından düzenli olarak ziyaret edilip kaliteli üretim konusunda danışmanlık hizmeti veriliyor. Bu sayede hem kalite hem de verimlilik artırılıyor. Ayrıca süt alımlarımız kontrollü yapılıyor ve sütlerimiz antibiyotik, kesik ve su testlerine tabi tutuluyor. Bu kriterlerde aldığımız sütler kendi tesisimizde hijyenik şartlarda işleniyor. Yoğurt, ayran, tereyağı ve kaşar peyniri üretimi yapıyoruz.”

KOOPERATİFÇİLİK BİLİNCİ VE GENÇLİK

Gelecek nesillerin kooperatifleşme bilinciyle yetiştirilmesine de büyük önem verdiklerini söyleyen Hurşit Nallı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bölgemizdeki liselerle protokol yaparak mesleki eğitim programlarına destek sağlıyoruz. Protokol çerçevesinde çeşitli dallardaki öğrencilerimiz haftanın belirli günleri kooperatifimizde çalışıyor. Bu sayede okulda öğrendikleri teorik bilgileri meslek hayatının pratiğiyle birleştiriyor ve deneyim kazanıyorlar, aynı zamanda aile bütçesine katkıda bulunuyorlar. Ayrıca kooperatifimizde staj yapan öğrencileri, il dışındaki öğrenci topluluklarıyla iletişime geçirip ve öğrencileri bir araya getirerek sosyal sorumluluk alanlarına katılmalarını sağlıyoruz.”

Çağın en önemli sorunlarından olan iklim kriziyle mücadele için de önemli AR-GE çalışmaları yürütüklerini anlatan Hurşit Nallı, “Dünyamızı etkisi altına alan küresel ısınmanın getirmiş olduğu iklim değişikliği nedeniyle park ve bahçelerde kullanılabilecek, mevcut ekolojiye uygun, susuzluğa dayanıklı bitkilerle ilgili çalışmalarımız 2019 yılından bu yana sürdürülüyor” diyor.

{ "vars": { "account": "G-Z2YJHG8WBW" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }