Ödemiş İlçe Sağlık Müdürü Dr. İbrahim Telliel, aşırı sıcaklıklar hakkında bir konuşma yaptı, yaptığı konuşmada aşırı sıcakların insanlarda öfke, karamsarlık, bıkkınlık, yorgunluk gibi şikâyetlerin görülmesine neden olduğunu söyledi.

Aşırı sıcak havanın, beden sağlığı üzerinde olduğu kadar ruh sağlığı üzerinde de olumsuz etkiye sahip olduğunu belirten Dr. İbrahim Telliel, sıcak havanın insanı sinirli yaptığını ifade etti. Telliel, sıcak havaların psikiyatrik hastalığı olmayanlarda öfke, acelecilik, tahammülsüzlük, karamsarlık bıkkınlık, uyku bozukluğu gibi durumlara sebep olurken, psikiyatrik hastalığı olan bireylerde ise var olan bu belirtileri daha da arttırarak yaşamı çekilmez hale getirdiğini ifade etti.

Yaz aylarında sıcakların, panik, endişe ve anksiyete gibi sorunlara yol açabildiğini belirten Dr. İbrahim Telliel, şöyle konuştu: “ Yeterince su alınmazsa, vücuttaki elektrolit dengesi bozulduğu için bir süre sonra bir süre sonra halsizlik, bitkinlik ve isteksizlik gibi depresyon belirtileri yapabilir. Bu bireyler özellikle çalışma motivasyonunda da azalma gözlenebilir. Sıcak ve güneş ışığı ile uzun temas, coşkulu olan kişileri daha da coşkulu kılıp işi bırakma, yeni iş kurma, boşanma, intikam alma gibi konularda sağlıklı karar vermeyi zorlaştırabilir, radikal kararlar alınmasında etkili olabilir.

PSİKOLOJİK SORUNLARI OLANLAR DAHA FAZLA ETKİLENİYOR

İlçe Sağlık Müdürü Dr. İbrahim Telliel, psikolojik sorunları olmayan kişilerde dahi sıcakların etkisiyle tahammülsüzlük, aşırı sinirlenme, öfke, depresyon, uyku bozuklukları belirtileri görülebildiği için psikolojik tedavisi ya da tanısı olan hastaların sıcaklardan daha fazla etkilendiğini belirtti.

Psikolojik rahatsızlık teşhisi konmuş ve tedavi uygulanan hastaların aşırı sıcak havadan etkilenmemesi için ilaçlarını düzenli almaları ve ilaçla birlikte bol su tüketmeleri gerektiğini kaydeden Telliel, aşırı sıcak ve nemli havalarda zorunlu kalmadıkça dışarı çıkılmaması gerektiğini söyledi.

Dr. İbrahim Telliel; bol sıvı, özellikle elektrolit ve mineral içeriği olan sıvı gıdalar tüketilmesi gerektiğini belirterek şöyle konuştu:“ Sık sık meyve sebze ağırlıklı beslenilmeli, ağır yiyeceklerden kaçınılmalı, alkolden uzak kalınmalı, aşırı fiziksel aktivitede bulunulmamalı, pamuklu ince rahat sentetik olmayan giysiler tercih edilmelidir. Ayrıca, sık sık duş alınmalı, öfke kontrol edilmeye çalışılmalı ani kararlar vermekten kaçınılmalıdır.

HABER: ÖZNUR KUVVETLİ / AYŞE AKYÜZ

 

 

 

 

 

 

Editör: Haber Merkezi