Ödemiş Meşrutiyet Mahallesi Muhtarı aynı zamanda çay ocağı işletmecisi Ruhi Evcimen, işletmesine gelen yoğun taleplerin sırlarını anlattı. Ödemiş ’linin yaz aylarında asitli içecekler yerine doğal içecekleri tercih ettiğine değinirken, “Bol sıvıya ihtiyaç duyduğumuz sıcak yaz günlerindeki en büyük şansımız envaı çeşit meyveyle kuşatılmış olmamız. Ekonomik anlamada da maliyeti ucuz mevsimlik meyvelerin serinlememizde katkısı oldukça büyüktür. Başta koruk suyu olmak üzere; karadut, şeftali suyu, çilek suyu, limonata ve en önemlisi Osmanlı saray içeceklerinden olan ayran, yaz aylarında oldukça talep edilmekte. Kalite anlamında tartışılmaz zenginliği olan bu meyvelerle yaptığımız içeceklere şeker dışında hiçbir katkı maddesi koymuyoruz. Amacımız halka doğal içecek sunmaktır.

 Ödemiş’in dağlarından ovalarından temin ettiğimiz bu meyvelerin yaklaşık 3 aylık bir sezonu vardır. Yaz aylarında soğuk olarak müşterilerimize sunduğumuz doğal içecekler kışın yerini kış meyvelerine bırakıyor. Kış aylarında genellikle vitamin yönünden zengin olan portakal suyu, elma suyu, havuç suyu mandalina suyu sağlığına dikkat eden vatandaşlarımız açısından tercih edilmektedir.

 En önemli içeceklerimizden biri de ayrandır. Ayran da diğer mekânlardan farkımız kıvamı iyi tutturabilmektir. Kendimizin beğenmediği içeceği müşterilerimize sunmayız.

 Öncelikle ayranda en iyi tadı ayarlayıp, tadıp ondan sonra müşterilerimizin beğenisine sunuyoruz. Bizim amacımız her şeyin doğalını yaparak vatandaşlara en iyi hizmeti sunabilmektir. Farkımızı ortaya koymaya çalışıyoruz, bunu başardığımıza da eminim öyle ki sadece çevredeki esnaflar değil dışarıdan gelen müşterilerimizde mevcuttur. Dükkânımıza gelerek dışarıda alınması ve yapılması zahmetli olan içeceklerimizden bir miktar almak istiyorlar. Bu bizim için gurur verici bir tablo ”dedi.

 İşletmesindeki çeşitli içeceklerden bahseden Evcimen, bu içeceklerin oluşumunun zorluklarına da değindi. Birbirinden farklı lezzetleri bir arada buluşturan Evcimen bu lezzetler hakkında küçük sırlar verdi.

AYRAN

Osmanlı saray içeceklerinden olan bu içeceğin tarihi Osmanlı’dan da eskidir. Orta Asya içeceği olarak da bilinir göçebe olarak yaşayan Yörüklerin bir numaralı içeceklerindendir. Lezzet olarak önemli olan bu içeceğin günümüze kadar gelmesinin nedeni damak tadımıza uyması ve serinletici olmasıdır.

Terle birlikte atılan suyu kaybının yerine konmasına yardımcı olacak ve kalsiyum içeriği ile kemik sağlığımızı güçlendirecek ayran ve yaz aylarının vazgeçilmezidir. Tuz ilave etmeden yaptığımız ayran hem kan basıncınızı dengede tutarken, hem de oluşan su kaybının önlenmesinde de yardımcı olur. Yaz aylarında serinletici etkisinden en yüksek seviyede yararlanmak istiyorsanız ayranımızı içmeye bekleriz.

LİMONATA

Herkesin yaz aylarında en çok tükettiği içeceklerin başında limonata gelir kuşkusuz. Serinletici etkisinin yanı sıra içeriğindeki C vitaminin bağışıklık sistemini güçlendirici ve metabolizma hızını arttırarak ağırlık kaybını arttırıcı etkisi vardır. Ancak ağırlık kaybında kullanabilmek için şekersiz tüketilmesi gerekirse doğal tatlandırıcılardan faydalanılması gerekir. Ödemiş’te neredeyse bütün çay ocağı işletmelerinde ve kafeler de mevcuttur.

KORUK SUYU

Şifalı bir içecek olarak bilinen koruk suyu, hazmı kolaylaştırması, mideyi rahatlatması, vücuttaki toksinlerin dışarı atılmasındaki faydaları nedeniyle tercih edilen doğal içeceklerin başında geliyor. Sağlık açısından önemi büyük olan koruğun kansızlığa ve kansere iyi geldiği hücreleri yenilediği söyleniyor. Koruk suyunun yapımı oldukça zahmetli ve kolay elde edilmiyor, birçok aşamadan geçtikten sonra içilebilecek aşamaya geliyor. Serinletici etkisi olan koruk suyu özellikle Ege Bölgesi’nde nam salmış bir içecektir.

Yaz aylarını vazgeçilmez içeceklerini art arda sıralayan Evcimen, geniş içecek stoklarıyla Ödemiş’e sağlıklı doğal içecekleri tüketmeleri konusunda öncülük etmeyi başarıyor.

 

HABER: ÖZNUR KUVVETLİ / MUHAMMET UĞUR YILMAZ 

Editör: Haber Merkezi