Geçtiğimiz ay içerisinde, Türkiye’ye Çin’den geldiği iddia edilen zehirli ayakkabılarla ilgili Ödemiş Ayakkabıcılar Odası Başkanı Mustafa Ali Köksoy açıklama yaptı.
Köksoy açıklamasında, “Bakanlığımızın da belirttiği gibi, Kanserojen madde içeren ayakkabılar, Küçük Menderes Havzası’nda rastlanmamıştır. Bugüne kadar çeşitli yerlerden ve vatandaşlardan, esnaflardan bizlere şikayet gelmemiştir. Ancak benim bir ricam var, vatandaşlarımızdan, Ucuz, kalitesiz ve emitasyon ayakkabıları tercih etmesinler. Bu tür ayakkabılardan uzak durmalarını bekliyoruz.Halkımız hem ayak sağlığı, hem kendi sağlıklarını düşünerek, deri ayakkabıları tercih etsinler. Şu an herkes rahat olsun, Ödemiş’te böyle bir sıkıntımız yoktur. İmalatçılarımız ve Ayakkabı satışı yapan esnaflarımız yönünden bir sıkıntı söz konusu değil. Halkımız rahat olsun” dedi.

Zehirli ayakkabı nasıl anlaşılır?

Köksoy, “Piyasanın önemli bir kısmında özellikle spor ayakkabı piyasasında bu tarz ürünler çok fazla. Biz esnaf olarak ürünlerimizi satın alırken bildiğimiz yerlerden satın alıyoruz. Ürünün markasına ve Türkiye'de üretilmiş olmasına dikkat ediyoruz" dedi. “Bunun yanı sıra ayakkabı kutusu üzerinde yer alan TSE belgesine dikkat ediyoruz. Vatandaşın dikkat etmesi gereken konular da bunlar. Bundan sonra vatandaşın ayakkabı satın aldığı esnafı da iyi seçmesi gerekiyor. Ayakkabı satın alırken aldığı firmaya nerede üretildiğini, TSE belgesi olup olmadığını sorması gerekiyor.Müşteriler ayakkabı satın alırken özellikle üzerinde Made in China ve P.R.C. yazan ürünleri satın almamaya dikkat etsinler. Bu konulara dikkat ettikleri sürece gönül rahatlığıyla ayakkabı satın alabilirler.

Zehirli ayakkabı çok tehlikeli

Bu ayakkabılar başta Çin olmak üzere Uzakdoğu ülkelerinde üretilen ve pek çok kırtasiye malzemesinde kullanılan azor boyalarından üretiliyor. Azor boyaların kanserojen etki yaptığı ise klinik deneylerle tespit edildi. Bu boyaların kırtasiye malzemelerinin yanı sıra tekstil ve ayakkabı sektöründe kullanılması 'risk faktörü' olarak tanımlanıyor.

Haber : NAZİF HARUPÇU

 

 

Editör: Haber Merkezi