“Bir anne olarak vicdanlı olmaya davet ediyoruz”

Kiraz’da hayvan barınağı’nda köpekler birbirini parçalayıp yiyor iddiası



Niğde Belediyesi’nde hayvan barınağında yaşanan olayların yankıları sürerken Kiraz Belediyesi tarafından oluşturulan hayvan barınağında da köpeklerin açlıktan birbirlerini yediği, aç ve susuz bırakıldığı iddiası gündeme bomba gibi düştü.

Kirazlı olan, Fırat Üniversitesi Veterinerlik Fakültesinde öğrenci Türkan Ceylan tarafından Sosyal medyada yayınlanan Kiraz Belediyesi’ne ait olduğu iddia edilen geçici hayvan barınağında yaşanan vahşetin fotoğrafların yayınlanması hayvan severlerin büyük tepkisine neden oldu. Özellikle çemberli efe olarak anılan ve sürekli halkla iççice görüntüsü veren Kiraz Belediye Başkanı Saliha Özçınar Şengül’ün bir kadın olarak bu vicdansızlığa izin vermesi ve bu konuda defalarca uyarı ve önerilerde bulunulmasına rağmen ilgisiz kalmasından dolayı hayvanseverler tarafından üzüntüyle karşılandı.

Sosyal medyadan yayılan fotoğraflar üzerine HAYTAP  yetkilileri hareket geçti. Ulusal ve yerel basın mensupları olayla ilgili iddialar üzerine Kiraz Belediye Başkanı Saliha Özçınar Şengül ile görüşmek istedi. Ancak olumsuz yanıt verildi. Konuyla ilgili olarak iddiaların yalan ve iftira olduğunu Kiraz Belediyesi’nin resmi facebook sayfasından açıklayan Kiraz Belediye Başkanının, basın mensuplarını barınaktan görüntü almalarına izin vermemesi ve soruları cevapsız bırakması kafalarda soru işareti bıraktı.

Ramazan ayında bir hayvansever tarafından çekilen ölmüş köpeklerin fotoğraflarının Kiraz hayvan barınağından olmadığı bu konuda kendilerine iftira atıldığını iddia eden Başkan Şengül sayfasında yayınladığı açıklamada “Değerli Kirazlı hemşerilerim! Bugün çıkan haberlerden dolayı üzüntümü dile getirmek ve aynı zamanda sizleri aydınlatmak için bu açıklamayı yapıyorum. Bugün kirazda yaşayan hayvanları seven bir vatandaşımız tarafından resmi olmayan bir internet sayfasında vahşet içeren bir fotoğraf yayınlandı. Fotoğrafın altında da belediyemiz bünyesindeki geçici hayvan barınağımızda aç kalan hayvanların birbirini yedikleri yönünde bir bilgi vardı. Öncelikle biz yaratılanı severiz yaradandan ötürü felsefesiyle yola çıktık. Bu çizgimizden de asla sapmadık. Kaldı ki Kiraz’da bugüne kadar bir barınak yoktu. Biz hayvanlara değer verdiğimiz için seçim öncesinde söz verdiğimiz gibi geçici bir barınak yaptık. Onlarla ilgilenmesi için bir personelimizi görevlendirdik. Her gün düzenli olarak ekmek ve sütlerini verdik. Bu konuda şüphesi olan varsa tüm mandıralardan gidip bilgi alabilir. Bunun yanı sıra düzenli olarak veterinerimiz kontrollerini yapmaktadır. Hayvanlarımız için alınan tüm bakım ilaçlarımızın faturaları elimizde mevcuttur. İyileştirme çalışmalarımızda devam etmektedir. Kaldı ki bu haberi yayınlayan vatandaşımız o görüntüleri bir başkasının ona gönderdiğini söylemekte. O görüntüler barınağımızın olduğu alanda çekilmemiştir. O alanda 24 saat kamera sistemimiz vardır. görüntülerde tüm vatandaşlarımızın, hayvan sevenlerimizin bakabileceği konumdadır. Biz belediye olarak bu masum hayvanlarımızı öldürecek olsak niye barınak yapalım? Dışarıda her gün aç kalan, öldürülme tehlikesiyle karşı karşıya kalan hayvanlarımıza sahip çıktığımız için mi bu suçlamayla karşı karşıya kalıyoruz? Bu haberi ve suçlamayı belediyeye mal eden bu kişileri kınıyorum! Saygılarımla... “

Özellikle “O alanda 24 saat kamera sistemimiz vardır. Görüntülerde tüm vatandaşlarımızın, hayvan sevenlerimizin bakabileceği konumdadır.” açıklaması üzerine basın mensupları hayvan barınağında bulunan kamera görüntüleri ve mevcut durumla ilgili görüntü almak istediklerini belirtmiş ancak gazetecilere bu konuyla ilgili bilgilendirme yapılmamıştır.

Olayın üzerinden bir hafta geçmesine rağmen konu kapatılmaya çalışılmıştır diyen Haytap Federasyonu İzmir Temsilcisi Esin Önder, konuyla ilgili 24 Mayıs 2014’te Kiraz Belediye Başkanı Saliha Özçınar’a dilekçe yazarak sorunu ve çözüm konusunda neler yapılması gerektiğini aktardıklarını belirtti.

Önder “Belediye Başkanı olan sayın Saliha Şengül’ü, seçildiğinde kendisini kutlamış ve basit bir şekilde hayvanlar için ne yapacağını anlatmış, 2 gönüllümüz ve federasyonumuzun yardıma hazır olduğunu söylemiştik. 6 aydır 2 gönüllü imkânsızlıklar içinde olan toplanıp, bir yere konulmuş sözde RM için yardım istemekte ve her seferinde telefon ve yazışmayla çözüm bulmaya çalışmış, hatta MHP li milletvekillerinden düzenlenme için yardım istemiştik. Bu zaman zarfında hiç bir düzenlenme olmadığı gibi, yardım etmeye çalışan 2 gence barınağa girme yasağı konup, "köpekleri onlar hasta ettiler" iftirası atılmış, hatta 17.7.2014 tarihinde kopekleri barınaktan saldı iftirasıyla Canan Çiftçi adlı genci savcılığa verdikleri, Canan hanım da iftira nedeniyle belediyeyi savcılığa şikâyet ettiği ve bunu sadece bu genci RM den uzaklaştırmak için yaptıkları bilinmektedir.  Hayvan Barınağı konusunda yardımcı olacağımızı belirtmemize rağmen Ramazan ayında çekilmiş bu görüntüler bizleri üzmüştür. Kendilerinden bu duruma el atmaları iyileştirme çalışmaları yapmasını istedik. Ama çözüme ulaşmadı. Kamera kaydı olduğunu belirtiyorlar. Bizleri yalanlıyorlar.  O zaman o kayıtları yayınlamakta sakıncası yok. Kendisi bir annedir, kadındır vicdan olarak bu durum karşısında tepkisiz kalmayacağını düşünüyoruz”



KİRAZLI HAYVANSEVER TÜRKAN
MÜCADELEYİ ELDEN BIRAKMADI

      Hayvan barınağında yaşanan sıkıntılarla ilgi olarak Kirazlı ve aynı zamanda Elâzığ Fırat Üniversitesi Veterinerlik 1. sınıf öğrencisi olan fotoğrafları yayınlayarak tüm dikkatleri Kiraz Belediyesi hayvan barınağına çeken Türkan Ceylan Kiraz’da hayvan barınağının iyileştirilmesi için mücadele ediyor.
       Ceylan yaptığı açıklamada  “En son CHP’li belediye döneminde toplu zehirlenme yapıldı. Biz iki kadın bununla zorlu bir mücadele ettik. Bu olayla birlikte Kiraz’da bulunan soğuk hava deposuna köpek ve hayvanları götürdük. Otuza yakın yavru köpek burada zehirlendiler. Gönüllü bir hayvansever olarak ben tek başıma mücadelemi sürdürdüm. Tek isteğim sahipsiz köpeklere sahip çıkılmasıydı. Saliha hanım başta bu konu ile ilgili ilgileneceklerini açıklamışlardı. Ancak tam olarak yerine getirilmedi. Belediye köpekler için barınak dışında gerek veteriner, gerekse yemek konusunda hiçbir destek vermedi. Bu suçlamalar çıkınca mandıradan süt geldiğini söylediler. Mandıradan gelen peynir altı suyunu köpeklere içirip su bile vermediler.   Barınağa girmemize izin vermediler. Bizde duvardan atlayarak içeri girdik. Bize barınağın anahtarını da vermediler. Gönüllüyüm hiçbir para almadım. Kendim barınakta yaşayan köpekler için haddi hesabı olmayan paralar harcadım. Tüm uğraşmalarımıza rağmen belediyeden hiçbir olumlu sonuç almadık. Başkan veterineri, veteriner başkanı suçluyor” dedi.

       Belediyede otorite sıkıntısı olduğunu iddia eden Ceylan “  Belediyede çok sıkıntılı belediyede otorite sıkıntısı var. Bu sosyal paylaşım sitesinden yayınladığımız fotoları ramazan bayramında çekilmiş fotolardır. Hayvan barınağının bu durumunu gördükten sonra veteriner olmayı istedim ve bunun sonucunda da Elazığ Fırat üniversitesi veterinerlik bölümünü kazandım. Elâzığ’a gitmeden İki hafta önce başkan hanımla görüştüm notlar alarak elimizden geleni yapacağız dedi. Döndüğüm de  8 tane yavrusu olan bir köpeği barınakta bağlı olarak aç susuz olarak buldum. Bu kimsenin vicdanına sığmaz. Allah onları öldürmek isteseydi zaten canlarını alırdı.”
       Amacının siyasi olmadığını ve hiçbir siyasi kuruluşa üye olmadığının altını çizen ve belediyeden de kendi şahsına ait bir beklentisi olmadığına dikkat çeken Ceylan sadece bir hayvan sever olduğunu belirtti. Ceylan “ Benim burada amacım siyasi değildir. Hiç bir siyasi kuruma bağlı değilim. Bunu tüm Kirazlılar bilir. Bundan sonra Kiraz Hayvan Barınağında olumlu gelişmelerin olmasını temenni ediyorum. İnşallah bundan sonra olumlu gelişmeler olur ve hep birlikte atlatırız. Kimseye karşı savaş açmak gibi bir niyette değilim. Kendi adıma savaş açmayı göze alamam ama köpekler için göze alabilirim. Gerekirse zorla gerekirse ulusal basın yoluyla çözüm arayışına gideceğiz” dedi.

 

 

 

Editör: Haber Merkezi