Her yıl yüzlerce akciğer kanser hastasının takibini gerçekleştiren, aynı zamanda en önemli uluslararası klinik araştırma merkezlerinden biri olan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, akciğer kanseri konusunda bir mükemmeliyet merkezi olarak, Prof. Dr. Tuncay Göksel’in öncülüğünde dört Avrupa ülkesinden gelen hekimleri ve iki global konuşmacıyı ağırladı

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı’nda gerçekleştirilen  “Uluslararası Akciğer Kanseri Toplantısı’nda Prof. Dr. Tuncay Göksel, “Türkiye’de yılda 30 bin yeni akciğer kanseri vakası görülüyor ve ne yazık ki bunun yalnızca yüzde 20’si cerrahi ile tedavi edilebilen erken evrede teşhis ediliyor. Sigara en büyük risk faktörü olmakla birlikte asbest gibi çevresel maruziyetler de akciğer kanserinin nedenleri arasında” diye konuştu.
Her yıl yüzlerce akciğer kanser hastasının takibini gerçekleştiren, aynı zamanda en önemli uluslararası klinik araştırma merkezlerinden biri olan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, akciğer kanseri konusunda bir mükemmeliyet merkezi olarak, Prof. Dr. Tuncay Göksel’in öncülüğünde dört Avrupa ülkesinden gelen hekimleri ve iki global konuşmacıyı ağırladı.

Tedavi Yöntemleri Tartışıldı
 Pfizer Onkoloji’ nin desteğiyle Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı’nda gerçekleştirilen toplantıda akciğer kanseri alanındaki gelişmeler ve ideal tedavi yaklaşımları, gerçek yaşamdan örneklerle tartışıldı.
Bilimsel programda İsrail’in Tel Aviv Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nir Peled akciğer kanseri tedavisinde kullanılan ilaçlarla ilgili güncel çalışma sonuçlarını paylaştı, hedefli tedavilerin doğru hastada kulanıldığında ortaya çıkardığı farka değindi. 
Belçika’nın Antwerp Üniversitesi’nden Prof. Dr. Patrick Pauwels ise tümörden alınan dokunun hastalığın tanısında ve tedavisinin planlanmasındaki rolünü vurguladı. 
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Tuncay Göksel akciğer kanserinin Türkiye’deki durumu konusuna değindi.
Prof. Dr. Tuncay Göksel, “Türkiye’de yılda 30 bin yeni akciğer kanseri vakası görülüyor ve ne yazık ki bunun yalnızca yüzde 20’si cerrahi ile tedavi edilebilen erken evrede teşhis ediliyor. Sigara en büyük risk faktörü olmakla birlikte asbest gibi çevresel maruziyetler de akciğer kanserinin nedenleri arasında” diye konuştu.
Prof. Dr. Ali Veral ise Ege Üniversitesi Patoloji Laboratuvarı’nda son üç yılda edinilen zengin moleküler test deneyimini ve buradaki kilit başarı noktalarını paylaştı.

Multidisipliner Akciğer Kanseri Konsey Toplantısı’nı İzlediler
Toplantının en önemli bölümlerinden biri, Ege Üniversitesi’nde 1996’dan bu yana her hafta düzenli olarak gerçekleşen ve bu alanda örnek bir uygulama olan Multidisipliner Akciğer Kanseri Konsey Toplantısı oldu. Göğüs Hastalıkları, Göğüs Cerrahisi, Radyasyon Onkolojisi, Medikal Onkoloji, Patoloji, Radyoloji ve Nükleer Tıp Hocalarından oluşan konsey, misafir hekimlerle farklı olguları tartıştı. 
Ege Üniversitesindeki multidisipliner çalışma anlayışı ve kullanılan sistemler katılımcılar için örnek teşkil etti.
Toplantının etkileyici diğer bir bölümü ise klinik ziyaretleri oldu. Göğüs Hastalıkları Kliniği ziyaretinde katılımcılar bronkoskopi ünitelerini, ayaktan kemoterapi ünitesini, astım ve alerji ünitelerini, uyku ünitesini, pulmoner rehabilitasyon ünitesini, klinik araştırma odalarını ziyaret etme fırsatı buldu. Patoloji Laboratuvarı ziyaretinde hastalardan alınan tümör örneklerinin yolculuğu katılımcıların yoğun ilgisiyle takip edildi.
 
Haber : Ege Ajans
Editör: Haber Merkezi