Ak Parti Tire Belediye Başkan Adayı Mehmet Çeltikcoğlu tire’deki yerel basın ile kahvaltıda buluşarak gazetecilerin sorularını yanıtladı. İlçe Başkanı Kamil Yaldız ile belediye meclis üyesi birinci sıra adayı Ali Taykut’un da yer aldığı röportajda Çeltikcoğlu önemli açıklamalarda bulundu.

Röportajda Haber Tire Gazetesi adına imtiyaz sahibi Ercan Çelik, Büyük Tire Gazetesi adına Genel Yayın Yönetmeni Kamuran Kızılboğa ve Yerelgüç Gazetesi adına da Genel Yayın Yönetmeni ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü  Dilek Acar Özdemir soruları başkan adayına yöneltti.

Türkiye gündemini sarsan yolsuzluk iddalarıyla ilgili Tire’de de diğer siyasi partilerin adayları bu konuda söylemlerde bulunarak siyaset yapıyorlar. Sizin düşünceleriniz nedir?

Çeltikcoğlu, “Öncelikle böyle güzel bir kahvaltı programınında bizlerle bir araya geldiğiniz için siz değerli basın mensuplarına teşekkür ediyorum. Türkiye bambaşka bir gündemden geçiyor.  Biz Ak Parti olarak bu gibi sunni gündem maddelerine alışığız. Kapatma davası 367 şartı gibi konuları milletimizin desteği ile geride bıraktık. En son yaşanan 17 Aralık olaylarından sonra Türkiye elbette değişik bir havaya büründü. Ortaya atılan iddalar muhakkak ki hepimizi ilgilendiriyor. Yaşanan bu olaylar şu anda yargıya sevk edilmiş durumda. Bunu hepimiz yakınen takip ediyoruz. Bu süreçte halkımızın aklını karıştırmak için bir çok iddalar orataya atılmakta. Bildiğiniz gibi 30 Mart seçimlerinde hem Tire Belediye Başkanlığı hem de İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için oy kullanacağız. Bu bir yerel seçimdir. Sonuçta 30 Mart’ta Başbakanımız ya da kabinesi seçilmeyecek, Tiremize hizmet edecek belediye başkanı ve ekibi seçilecek. Şöyle bir baktığımızda Tire’de MHP, BBP, SP gibi partilerin adayları da yaptıkları seçim çalışmalarında daha çok Tire ile ilgili sorunları paylaşıyorlar. Bahsettiğim bu partiler daha çok Tire’nin durumunu, eksikliklerini, cadde ve sokaklarımızın hali ve belediyenin çalışmaları üzerine ağırlık veriyorlar. 17 Aralık sürecine daha çok muvcut belediye başkanı ve CHP ağırlık veriyor. Biz buradan şöyle bir sonuç çıkarıyoruz,geçtiğimiz 5 yıl içinde yaptığı çalışmalarla ilgili halkına anlatacak bir şeyi olmayan, önümüzdeki 5 yıl için yetki isterken hiçbir enerjisi ve şevki kalmamış ve seçimlere 17 gün gibi kısa bir süre kalmasına rağmen halen yeni bir proje açıklayamamış bir belediye başkan adayı görüyorum. O açığını kapatmak adına konuyu ülke genel siyasetine çekmek istiyor.Genel siyaset üzerinden yerel siyasete hazırlanmak ne kadar doğrudur bunu da halkımızın takdirine sunuyorum. İnşallah 30 Martta halkımızın takdirini Tire’de ve Türkiye’de göreceğimize inanıyorum”

Uzun süre Ak Parti İlçe Başkanlığı ve 3 dönem de belediye meclis üyeliği görevlerinde bulundunuz. Bu süreç içerisinde de bir çok çalışmalarınız oldu. Belediye başkan adaylığına hazırlanırken çalışmalarınızı ne doğrultuda yaptınız? Profesyonel destek aldınız mı? Projelerinizi hazırlarken kimlerle çalıştınız?

Çeltikcoğlu, “Tire ve Tire halkı Ak Parti Belediyeciliği’ne uzak bir ilçe değil. 2004-2009 yılları arasında ilçemizde Ak Partili bir belediye vardı. Ak Partili belediye döneminde 2004 seçimlerinde halkımıza vaad ettiğimiz sözler üzerinde önemli çalışmalara imza attık. Dönemin belediye başkanıyla birlikte devlet hastanemizin arazi problemini çözüp temelini attık. Doğu çevre yolumuzu yaptık. Toki, İzmir ilçeleri içinde ilk defa Tire’de 320 konut yaptı. İlçemizde ciddi bir su sıkıntısı vardı. 2007 yılının yazında bunu hissetmeye başladığımızda Kireli Köyü altından Tire’ye 30 yıl yetecek kadar suyu getirerek önemli bir sorunu çözdük. Yine şehir merkezinde bir Kültür Merkezi inşaatı vardı. 1996 yılında başlamış, kabası bitmiş ama ondan sonra bir çivi dahi çakılmamış bir inşaat vardı. Bunu Kültür Bakanlığı’ndan devralıp binanın tamamlanması için gayret gösterdik. 2009 yılındaki yerel seçimlere az bir zaman kala kültür merkezi binamız tamamlanmıştı. Halkımız 2009 seçimlerinde başka bir partiye oy kullanarak başkasını başkan seçti. Ak Parti ilçe başkanı olarak göreve başladığımda, 2009 seçimlerinde neden başarılı olamadığımızın sebeplerini aradık. Problemleri bulduk ve bunun için çeşitli çözümler ürettik. Biz hatalarımızı düzelttik ve verdiğimiz sözleri tutmaya gayret ettik. İlçe başkanlığım döneminde devlet imkanlarıyla yapılması gereken her şeyin takipçisi olduk ve ilçemize yeni adalet sarayı, sosyal güvenlik merkezi, Toki ikinci etap ve yeni emniyet müdürlüğü binası kazandırdık. Biz çalışmalarımıza tam bir buçuk yıl önce başladık. Oluşturduğumuz ar-ge birimiyle beraber ilçemizin sorunlarını masaya yatırdık. Bu bir buçuk yıllık süreçte yardım almamız gereken yerlerden gerekli yardımı ve teknik desteği de aldık. Bu projeler tamamen kendi ekibimizin oluşturduğu proje ve çözüm önerileridir. Meclis üyesi adayı arkadaşlarımızın da fedakarlıklarıyla seçimlerde başarıya ulaşmak adına var gücümüzle çalıştık. Çalışmalarımızı tamamen amatör ruhla çalışan bir ekiple yaptık. Şu anda şöyle bir geriye baktığımızda profosyonel bir ekiple yol çıksaydık belki de böyle bir atmosfer yakalayamazdık diye düşünüyorum”

KÜÇÜKMENDERES’E ARITMADAN ATIK SU ATAN TEK İLÇE NERESİ?

Tire’nin önümüzdeki dönem çözülmesi gereken en önemli sorunu yada ihtiyacı nedir?

Çeltikcoğlu, “Trafik ve otopark desem hiç kimse bunu yadırgamaz. Tire’nin şu anda trafik ve otopark ile ilgili ciddi bir sıkıntısı var. Şu anda 2014 yılı içerisindeyiz ama hala Küçük Menderes nehrine şehrin atık sularını arıtmadan aktaran tek ilçe biziz. Bayındır, Ödemiş Kiraz gibi çevre ilçelerimiz arıtma tesisine kavuşmuşken bizim hala bir arıtma tesisimiz yok. Bununla ilgili geçtiğimiz 5 yıllık süreçte en ufak bir şey yapılmadı. Şehrimiz merkezinde 46 bin seçmen var. Bu 46 bin seçmenin 26 bini Orta Park’ın alt kesimindeki sekiz mahallede,diğer 16 bini Orta Park’ın üzerindeki 14 mahallede ikamet ediyor. Yani yüzde 62’ye yüzde 38 gibi dengesiz bir dağılım söz konusu. Biz seçim startını arkadaşlarımızla beraber benim de doğup büyüdüğüm Bahçekahve civarında verdik. Ne yazık ki çocukluğumuzun geçtiği doğup büyüdüğümüz Bahçekahve semtinde yaptığımız incelemelerde gördük ki o bölge şu anda terk edilmiş bir kent haline gelmiş. O bölgede on tane ev varsa dört tanesinde satılık levhası üç tanesinde de kiralık levhası bulunuyor. Öncelikle kentimizin bu bölgelerinde yeni yapacağımız imar planıyla bölgeyi aşağı mahallelerdeki gibi geniş yollara, yeşil ve sosyal alanlara kavuşturacağız. Gerek Toki  gerekse ilçemiz müteahitleri aracılığıyla bu bölgelerimizin yeniden yapılandırılarak kaliteli bir çehreye sahip olmasını sağlayacağız. Bu Tire için ciddi bir sorundur. Çünkü nüfus ciddi anlamda aşağıya doğru kayıyor.”

“ISRARCI BİR ŞEKİLDE VERİMLİ TARIM ARAZİLERİNİN İMARA AÇILMASI GİBİ CİDDİ BİR ÇALIŞMA GÖRÜYORUZ”

Çeltikcoğlu, “Geçen dönemdeki belediye başkan adaylarının proje kitapçıklarına bakatığımızda “Artık verimli tarım arazilerimizi imara açmayacağız” ibaresini görüyoruz. Oysa ki şu anda en son meclis gündemine şöyle bir baktığımızda ısrarcı bir şekilde verimli tarım arazilerinin imara açılması gibi ciddi bir çalışma görüyoruz. Bize gelen bilgilere göre başkan bey’in ayın 19’unda olağanüstü bir meclis toplantısıyla buraların apar topar imara açılması için çalışma içerisinde olduğunu duyduk. Biz bu duruma beş yıldır karşı durduk. Yeni imar alanları açıldığında eski Tire toparlanamaz hale geliyor. Tire’nin yeniden yapılanması gerekiyor”

BUNDAN SONRA O BÖLGEYE ÇÖP DÖKÜLMEYECEK

Çeltikcoğlu, “Bunun yanında otopark ve trafik sorununu çözmemiz ve çevreye daha duyarlı ve saygılı olmamız gerekiyor. Biliyorsunuz Karateke Köyü’nde kullandığımız bir çöplük var. Bizim sözümüz sözdür. Bundan sonra o bölgeye çöp dökülmeyecek. Çöplerimizi İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çöp toplama merkezine göndereceğiz. Karateke Köyü’nde bulunan çöplüğün olduğu bölgeyi kısa süre içinde ıslah  edip köylümüzün kullanabileceği bir mera haline getirmek için elimizden geleni yapacağız. Biz projelerimizi ekonomik, fiziksel ve sosyal belediyecilik adı altında üçe ayırdık. Hem yaşadığımız kenti yenileyip ikameti daha orantılı dağıtmamız hem de ilçe ticaret hayatına yön vermemiz gerekiyor. Aynı zamanda gerçekten ihtiyacı olan halkımıza da dokunmamız gerekiyor. İlçemizde birçok yaşlımız, dar gelirli ailemiz ve engellimiz var. Bu vatandaşlarımız için elimizden geleni yapacağız. Örneğin Cuma günü kapalı spor salonunda dar gelirli 280 ailemizin ilk defa kendilerine ait olacak olan konutların anahtarlarını teslim edeceğiz. Bunun gibi projeler inşallah önümüzdeki beş yıl içinde daha hızlı bir şekilde Tire halkına sunulacak”

ARSA SAHİBİ OLAN TİRE BELEDİYESİ’NE

HANGİ ARSADAN 2 BİN 500 METREKAREDEN

900 METREKARE KALDI?

Mevcut belediye başkanının hazırlamış olduğu seçim broşürlerinde,ilçede yapımı tamamlanan bazı işlerin kendileri tarafından yapıldığı gösteriliyor. Bunun yanında eski İtfaiye Meydanı’nda yapılan iş merkezi yeni tartışmalara yol açtı. Son olarak şehrin orta yerinde bulunan ve uzun süredir büyük bir çukur olarak bekleyen Portakal Pazarı Mevkii hakkında ne düşünüyorsunuz?

Çeltikcoğlu, “Ben şu ana kadar 60 köy ziyaretinde bulundum. Son iki gecedir de ilçe merkezinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Gittiğimiz her yerde, katıldığımız her toplantıda, sizlerin işaret ettiği soruları hemen hemen herkes soruyor. Tabii bizim de bu yola çıkarken her zaman söylediğimiz bir şey var. Tire ile ilgili dertlerimiz sıkıntılarımız var. Ben ve arkadaşlarım bu yüzden bu göreve talip olduk. Yerel yöneticilik bir aşk işi sevda işidir. Eğer içinizde hizmet aşkı yoksa bu konuda başarılı olmanız beklenemez. Sorduğunuz soruları tek tek ele alacak olursak, başkan bey İtfaiye Meydanı’nda yapılan bina ile ilgili projenin mecliste seçileceğini söyledi. Biz de bu konuda buraya yeni bir bina yapılması konusunda kendisine destek olduk. Ancak mecliste konuşulurken kat karşılığı ve yap işlet devret modeli ile belediye imkanlarıyla olabilir manasında genel karar almıştık. Daha sonra proje seçilmesinde belediye meclisinde herhangi bir çalışmamız olmadı. Kendileri bir proje üretmişler o proje üzerinde ihaleye çıkıldı. Burada öyle bir ihale yapıldı ki biz 2 bin 500 metrekare inşaattan arsa sahibi olmamıza rağmen sadece 900 metrekareyi Tire belediyesi olarak alabildik. Zemindeki ve onun üzerindeki işyerleri de müteahhit firmaya kalacak şekilde bir ihale gerçekleştirildi. Bu ihale bize göre yanlış ve hatalı bir ihale olmuştur. Bizce burda en kötü ihtimalle yüzde 50’yi yakalamamız gerekiyordu. Yani binada ne varsa yüzde 50’sinin bizim olması gerekiyordu diye düşünüyorum. Biz bu binadaki yurt olarak gösterilen alanların yurt için uygun olmadığını düşünüyoruz. Bence bu bir başarısız belediyecilik örneğidir”

ORADA ÇOK KATLI YAPI, CİNAYET NİTELİĞİNDEDİR

Çeltikcoğlu, “Bunun yanında eski perakendeci hali olarak adlandırdığımız portakal pazarındaki alan da sert tartışmalara sebep oldu. Orada referandum gibi bir şey yapıldı. Biz teşkilat olarak ona da saygı duyuyoruz. Milletimiz orada ne oy kullandıysa sonsuz saygı duyuyoruz. Biz en başından beri o projenin içinde; zeminde otopark, üzerinde meydana değer katacak, o bölgede toplanma havası verecek, biraz daha can katacak, meydanı da olan 20-25 adet tek katlı binalar düşünüyorduk. Ben orada çok katlı bir yapının cinayet niteliğinde olduğunu düşünüyorum. İnşallah 30 Mart seçimleriyle birlikte göreve geldiğimizde orası için güzel çalışmalar yapacağız”

5 YILDA SADECE 3 PROJE YAPILDI.

21 PROJE İÇİN TİRE 35 YIL BEKLEYEMEZ !

Çeltikcoğlu, “Tayfur bey’in daha önceki seçim broşürlerine baktığımızda Tireile ilgili bazı sözler veridiğini görüyoruz. Kendisinin 2009 seçimlerinde benim de onaylayacağım 21 tane projesi vardı. Arkadaşlarımızla vaad edilen projeleri değerlendirdiğimizde 21 projeden sadece 3’ünün hayata geçirildiğini görüyoruz. Bunlardan biri etnoğrafya müzesi diye başlanıp kent müzesi olarak değiştirilen müze projesi, yine Arappınarı mevkiinde milli park projesi vaad edilmişti. Milli park olmadı ama Arap Pınarı’nda bazı çalışmaların olduğunu görüyoruz. Son olarak Yuvalı Deresi altında gölet projesi vaad edilmiş, vaad edilen yerde olmasa da başka yerlerde gölet yapıldığını görüyoruz. Biz bu yapılan çalışmalardan ötürü başkan bey’e teşekkür ediyoruz. Ancak 5 yılın sonunda 21 projeden sadece üçü bitirme aşamasına geliniyorsa, bu hesapla 21 projenin tamamlanması için 35 seneye ihtiyaç olduğunu görüyoruz. Ama Tire’nin bu projelere kavuşması için 35 yıllık vakti yok”

Belediye tarafından şehrin bir çok yerine bir takım belediye icraatlarını gösteren tabelalar yerleştirildi. Bildiğimiz kadarıyla ilçe seçim kuruluna yazılı dilekçeyle başvurarak bunların kaldırılmasını talep ettiniz. Neden bu tabelalara itiraz ederek kaldırılmasını istediniz?

Çeltikcoğlu, “Her siyasi parti ciddi anlamda seçimlere hazırlanıyor. Elbette bizim de bu çalışmaları takip eden bir hukuk ekibimiz var. Bu ekip Tire’de yapılan tüm çalışmaları kontrol ediyor ve hukuk çerçevesinde olup olmadığını inceliyor. Biz de bu alanda ilçemizde bulunan bazı noktralardaki reklam tabelalarını ücreti mukabilinde kullanmak istedik. Elimizde ilçe seçim kurulundan alınmış resmi bir karar olmasına rağmen belediyeye ait reklam tabelalarını kullanmamıza izin verilmedi. Biz ilçe seçim kurulunun verdiği kararla 5 noktaya kendi pankartlarımızı astık ama sonra ne olduysa bizim pankartlarımız olduğu yerinden söküldü.  Sonuç olarak bizim hukuk ekibimiz belediyenin bilgilendirme panolarıyla ilgili bir inceleme yapıp tekrar ilçe seçim kuruluna başvurdular. Seçim kurulu da seçim öncesi kurallara uygun olmadığı gerekçesiyle panoların kaldırılmasına karar vermiştir”

SUNİ ZARAR VARSA VERGİ KAÇAKÇILIĞI VAR DEMEKTİR

Geçtiğimiz  günlerde Tire Belediyesi’nin bazı işletmelerinin zarar ettiğine dair bir idda ortaya atıldı. Bu iddaya karşılık da Belediye Başkanı Tayfur Çiçek HaberTire gazetesi aracılığıyla bahsedilen zararın suni bir zarar olduğunu, aslında böyle bir zarar olmadığını söyledi. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Çeltikcoğlu, “Ben bu konuları her yerde dile getirdim ve her platformda sordum. Ben burada suni zarar yada gerçek zarar diye bir ayrıntı göremiyorum. Elimizde bulunan 2012 yılı faaliyet raporuna göre Toptepe Gazinosu’nun 985 bin lira civarında bir zarar yaptığı yazıyor. Ben başkan beyin HaberTire gazetesine yaptığı açıklamayı da okudum. Bu bana çok inandırıcı gelmiyor. Suni zarar diye bir şey olamaz. Bir belediye başkanının böyle bir ifade kullanması şık değil. Burda suni zarar gösteriliyorsa bu da vergi kaçakçılığı söz konusu demektir”

Ak Parti Tire Belediye Başkan Adayı Ak Parti Tire Belediye Başkan Adayı Mehmet Çeltikcoğlu ile yapılan röportajın devamında yer alanTire için düşünülen projeler gazetemiz sayfalarında ilerleyen günlerde yer alacak.

Editör: Haber Merkezi