Kirazlı şair dördüncü kitabı “İzinli Pazartesi “yi  şiir severlerle buluşturdu. Kirazlı şair Aydın Uysalla şiir ve edebiyat üzerine bir röportaj yaptık. İzmir’de yaptığı çalışmalarla sesini duyurabilmiş güçlü kalem olan Aydın Uysal’la dünden bugüne bir sohbet gerçekleştirdik. Son dönemde gençlerin şiire olan merakını edebiyat adına son derece umut verici olduğunu kaydeden Uysal satır aralarına da dizelerini serpiştirdi.

Sürgün

Kaç sürgün biriktirdi

Gecekondu yorgunu yüzümü

Dudağında gizlenen yara söz

İki dizenin arasından sen baktıkça

Kör edebilir gözlerin           

Aydın Uysal Kimdir öncelikle bunula başlayalım?

1984 Yıllında İzmir’in Kiraz ilçesinde dünyaya geldim. İlk ve Orta öğrenimimi Kirazda tamamladım. Halen Yükseköğrenimime devam ediyorum. Ödemiş Küçük Menderes ve Yerel Güç gazetelerinin bölge temsilciliğini yaptım. Demokratik kitle örgütlerinde görev aldım. Edebiyatçılar derneği üyesiyim.

Aydın Uysal şiirle ne zaman ve nasıl tanıştı? Hangi şairlerden etkilendi?

Şiirle 1999 yıllında tanıtıştım. Lisede okurken, liseler arası şiir yarışmasında Edebiyat Öğretmenimin sunduğu Aydın bu yarışmaya sen katılıyorsun demesiyle başlayan bir yolculuktur. İlk şiirim “Farzet ki gözlerinde güvercinler hiç uçuşmadı benimle” dizeleriyle başladı. Şiir yolculuğumda dönüm noktası 13 yaşında İzmir kitap Fuarında Atillâ İlhanla tanışmam oldu. Atillâ İlhan'a hayranlığım ile onunla iletişime geçtim. Bu şiir yolculuğuma hız kazandırdı. Şiirlerinden etkilendiğim yazarlar arasında en çok Atillâ ilhandır. İlhanın dışında Nazım Hikmet Ran, Cemal Süreyya şiirlerinden etkilendim. Şairlerimizin şiirleri ve edebiyat tarzı beni etkilemiştir.

Aydın Uysal eserleri nelerdir?

Aydın uysal 2003 yıllında Şiir Yüklü Gemiyle, 2008 yılında İki Damla Gözyaşı Teselli Tutanakları, İç Atlası ve son olarak da İzinli Pazartesi esrelerimdir. Kirazdan kopup İzmir’de var olan edebiyat dünyasında Ali Rıza Ertan Başarı ödülünü aldım.

Kaçmayı marifet sanan

İklimlerin hoyrat kalabalığı

Peşin sıra öldürülen çelişkiler

İçime düştüğünden beri

Senden kalan dünün

Hesabını yapmak

Aydın Uysal’ın için şiir nedir? Aydın Uysal’ın şiirleri hangi konuları barındırmaktadır?

Şiir Aydın Uysal için devrimdir, aşktır, kendini yeniden bulmaktır. Şiirlerimde konu olarak toplumsal içerik, Aşk, felsefe şiirleri ağırlıktadır. Bunun yanı sıra öykü ve roman çalışmalarım var.

Aydın Uysal için şiir yazmak nedir?

Şiir yazmak içinde bulunduğum ruhsal, içsel ve sürekli kendini yenileme çabasında olmuştur. Aileden ve çevresel baskılardan kurtulmanın tek yolunu şiirle bulmuş genç bir yazardır, Aydın Uysal.

 Aydın Uysal İzmir de şiir ve Edebiyatı nasıl görüyor?

İzmir de sosyal, çevresel gençlerin önünü açabilecek bir mücadele içine girilmiştir. Gençlerin önünü açabilecek etkinliklerde belediyelerin katkıları büyüktür. Bu katkılarla şiir ve edebiyat yolculuğu gençlerin elline geçmeye başlamıştır.

Aydın Uysal’ın Gelecekteki planları nelerdir?

Yeni kitabım kasım ayında çıkacak. Bu kitabımla birlikte ,şiirin gençlikle buluşmasını katkı sağlayacak özellikle , şiirle kırsal bölgelerde yayılması için etkinlikler yapacağım. Başta kendi doğduğum topraklar Kiraz ve ödemişte şiirin ve edebiyatın gelişmesi için her türlü girişime hazırım. Bu konuda Kirazlı ve Ödemişli dost ve hemşerilerimden edebiyat sevdalılarından destek bekliyorum. Gençlerin edebiyatla ilgilenmesi için, birçok İl ve İlçede konferanslara katılarak, gençleri şiirle buluşturuyorum. Gençlerin şiire olan ilgisi beni mutlu ediyor.

 Ve Röportajımı son olarak aydın Uysalı İyilik üzerine şiirinin dizeleriyle sonlandırıyorum:

İyi havalar

İyi çocuklar

Kesin çözüm aydınlık
RÖPORTAJ: AYŞE AKYÜZ

 

Editör: Haber Merkezi