NAZİF HARUPÇU

 Ödemiş Kafkas Kültür Derneği tarafından 21 Mayıs Çarşamba akşamı Baki Marmara parkında hem kan bağışı, hem de anma programı düzenlendi.

Burada düzenlenen anma programına Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, Ödemiş, İlkkurşun ve Arıkbaşı Çerkezleri katıldı.

Ödemiş Kızılay kan merkezi ile yapılan kan bağışı kampanyası kapsamında 30 ünite kan bağışı da yapıldı.

BİZİM DE ORADA MADEN ŞEHİDİMİZ VAR

Anma programı çerçevesinde Kafkaslardan sürgün edilen Atalarını ve Soma da şehit olan madenciler ile tüm şehitler için saygı duruşu yapıldı.

Ödemiş Kafkas Kültür Derneği adına konuşan Kurucu üye Kemal Ersöz şunları söyledi, “Bu akşam biz Çerkezler için 21 Mayıs atalarımızın ana vatanlarından sürgün edilişlerinin yıl dönümü. Her yıl 21 Mayıs’ta Türkiye ve Dünyada yaşayan Çerkezlerin bu soykırım ve sürgün gününü gelecek nesillere unutmamak ve unutturmamak için anma etkinlikleri düzenlemekte. Şu an vatandaşı olduğumuz ve huzur güven içinde yaşadığımız Türkiye Cumhuriyetinde biliyorsunuz son günlerde meydana gelen Soma kazası nedeniyle, kışın soğuk günlerinde bizlerin ısıtmak amacıyla bizlere kömür temin eden kardeşlerimizin acıları bizlerin acıları olarak görüyoruz. Ve sadece konuşma olarak ve kan bağışı olarak programı düzenledik. Bizim de orada maden şehidimiz var. Atalara ve tüm insanlığa hizmet olsun diye bu sene üçüncüsünü düzenlediğimiz kan bağışı ile bir araya geldik. Bugün Ertuğrul, İlkkurşun ve Arıkbaşı köylüleri olarak birlik ve beraberlik içinde yaşamayı nasip etsin. Buraları vatan edinmiş atalarımızda Balkanlarda, Trablusgarp’ta Çanakkale’de sırt sırta cephede savaşa katılmış ve vatan toprağı olarak sahip çıkmış bireyleri olarak yaşamımızı sürdürüyoruz” dedi.

BU VATANIN PARÇASI OLDUNUZ

Programda konuşma yapan Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem’de konuşmasında, “Biz aileyiz, birlikte asırlardır birlikte yaşayıp zorlukları da beraber aşacağız. Sizler 1870’lerde Osmanlı-Rus harbinden sonra yerinden yurdundan edilen ve bu ülkeye gelerek, Bu ülkenin asli unsurları olarak yola devam eden sevgili dostlarımız ve sevgili kardeşlerimizsiniz. Gerçekten 140-150 yıl önce başlayan ağır şartlar altında bugün bu ülkeye geldiğiniz ve Bu ülkenin insanları ile verdiğiniz mücadele de savaşlara da katıldınız. Biz hepinizle birlikte yol yürüdük ve başkalaşmışlık yoktu. En güvenilir dostlar ve insanları olarak bulunduğunuz her yerde doğruluğu dürüstlüğü gösterdiniz. Bu vatanın parçası oldunuz.

70’Lİ YILLARDA ÇERKEZCE KONUŞAN ÇOCUKLARA PARA CEZASI VARDI

1970’li yıllarda ve 1980’li yıllarda bu ülkenin yaşadığı depolitizasyon

Dönemlerinde, İnsanların dillerinde, ana ırklarında koparıldığı dönemleri de gördük. O yıllarda bir öğretmenin çocuklar arasında Çerkezce konuştuğu için uyguladığı para cezası ve söylediği sözlerin ne kadar zor algılandığını şimdi daha iyi anlıyoruz. Şimdi artık Dünya değişti ve Türkiye değişti.

Türkiye son 12 yılda özellikle kendi içimizdeki barışın gerekliliği sonucu

Çanakkale de birlikte savaştığımız, İlkurşun cephesinde (hacı İlyas tepesinde) sivil halk direnişinde bize verilen destek, İşte O aidiyeti gösterdiniz. Başbakanımızın söylediği gibi Birlikte Türkiye’yiz, Birlikte gücüz. Güçlü olmaya ve birlik içerisinde olmaya devam edeceğiz.

İsteğimiz şudur, Belediye başkanı olarak bana düşen ve elimizden geleni yapacağız. Türkiye’de mozaik ve çeşitlilik Türkiye’nin güçlülüğünü gösterir.

İnsanları tek düze bir yere dizerseniz orada barış ve huzur olmaz. Ancak Türkiye Tek devlet, Tek millet ve tek bayrak ve bu bayrak altında yaşayan vatandaşların hepsi Türkiye Cumhuriyetinin verdiği vatandaşlık haklarını eşit şekilde kullanmaktadır. Devlet olmak, Güçlü Devlet olmak ve Büyük Türkiye olmak budur. Bölünüp parçalandığımızda, dış güçler ve mihraklar bizi daha kolay etkisiz hale getirecek oyunları hep sergilemektedirler ve sergilemeye de devam edeceklerdir” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Çerkezce ve Türkçe dualar edildi ve tören sona erdi.

 

 

Editör: Haber Merkezi