Türk Halk Müziğinin ünlü isimlerinden Ödemişli sanatçı Bedia Akartürk'ün müzesi 5 yıl aradan sonra yeniden canlandırılacak.

ÖYKAM müzesinin ön plana çıkarılmasının ardından, 2004-2009 yılları arasında Belediye Başkanlığı yapan Mahmut Badem tarafından kendi okuduğu okulun ve yaşadığı mahallenin sokağında hayatta iken bir sanatçı adına ilk kez açılan müze ünvanını koruyan Bedia Akartürk müzesi, yeniden 2014 yerel seçimlerinde tekrar Belediye Başkanı seçilen Mahmut Badem tarafından harekete geçirilecek.

Müzenin uzun yıllardır aktif olarak ziyaretçilere açık olmamaması nedeniyle müzede bazı bölümlerin yeniden düzenlenmesi konusunda talimat veren Belediye Başkanı Mahmut Badem'in burayı tekrar canlandıracağı kaydedildi. Müzede eksikliklerin tespiti için de Belediye Meclis üyeleri Özlem Katırcı ve Yasemin Bezmez, Türk Halk Müziğinin Ünlü Sanatçısı Bedia Akartürk'le birlikte müzede incelemelerde bulundular. Meclis üyeleri de, Eksiklikleri not alıp bunların kısa sürede giderilerek yeniden hizmete açılması için çalışmalara başladılar. Ödemişli Sanatçı Bedia Akartürk burada yaptığı açıklamada, "Bu müze Belediye Başkanımız Sayın Mahmut Badem'in sayesinde yapıldı. Çok duyguluyum, yaşarken böylesine güzel bir yerin olması. Evimin sokağında olması, okulumun karşısında olması büyük mutluluk. Ama ne yazık ki; biraz bakımsız kaldı. Allah nasip ederse meclis üyelerimizle beraber müzeyi ele alıyoruz. Çalışmalar yapılırken ben de başlarında bulunacağım. Burada yeniden değişiklik ve dizayn yapacağız. Elden geçirilecek. O devirdeki meşhur olduğum boy resimleri var. Biraz bakımsız kaldı, onları düzelteceğiz "dedi.

Kendisinin yaptığı yapma bebeklerinin de sergilendiği müzede bunlarla ilgili hatıralarını da anlatan Sanatçı Akartürk, "Bu bebek sevdasını eşim ilk yapma bebek getirdi onu evde ala koydum. Müze istediğim şekli alırsa onu da getiririm müzeye. İki tane de büyük resim gönderdim Belediyeye O şimdi dizayn yapılmakta. Eşim Almanya'dan bana bebek getirdi. Üzerindeki giysileri beğenmedim, Bu yabancı kızlara benzemiş, olsa olsa Türk kızı olmalı dedim. Kendim elbise dikerek üzerine Türk kıyafeti giydirdim. İlk bebek yapma aşkım oradan başladı ve 26 yörenin bebek kıyafetlerini yaptım ve bunları müzede sergilemek nasip oldu. Daha önce bir kaç kez yurt dışında sergilemiştim, Şimdi de bana aman ne olursun sergileyelim diyorlar. Ben bu bebekler evdeyken kaç kere müracaat ettim dedim ve müzeye gelince kıymete bindi.  İleride buradan inşallah müsaade alıp sergi şeklinde bu çalışmaları sergileme imkanı bulurum. İnşallah meclis üyelerimizle birlikte Yurt dışı sergilerine götüreceğiz" dedi.

ANILARIMDA VAR

Akartürk, “İzmir'de Perihan isimli arkadaşım vardı, Onunla beraber bazılarını hazırladık ve emeği de onun çok fazla geçti. bebeklerimi çok seviyorum, onları birbirinden ayırt etmek zor. Hepsini ayrı ayrı seviyorum. En sevdiğim ilk gelen eşimin getirdiği bebek, O da İstanbul'daki evimde” dedi.

Belediye Meclis üyesi Özlem Katırcı'da şunları söyledi, "Bedia hanım sanat yaşamı boyunca yaşadıklarını gelecek nesillere aktarmaya çalışıyor.

İnşaallah bizlerde ilk sergimizi 23 Nisan çocuk bayramında açacağımız sergi ile Ödemişlilere gösterme imkanı buluruz" dedi.

Uzun süredir kapalı olan müzedeki eşyaların bakımsız kalmasından dert yandı Ünlü Türkücü Bedia Akartürk.
  NAZİF HARUPÇU

Editör: Haber Merkezi