Ödemiş Toplum Sağlığı Merkezi TSM Sorumlu Hekimi Dr. Yelda Öztürk Çağrıcı 1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle yazılı bir basın açıklaması yayımladı.

Yelda Öztürk Çağrıcı “Ülkemizde her yıl 1-7 Nisan Kanser Haftası olarak değerlendirilmekte; halkın bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi çalışmalarına ağırlık verilmesi kanserle mücadelede önemli bir yer tutmaktadır. Ödemiş Toplum Sağlığı Merkezi KETEM birimi de Ulusal Kanser Tarama Programı kapsamında meme kanserleri, kolorektal kanserleri ve serviks kanserleri taramaları ve eğitim çalışmalarını yürütmektedir.”

Meme kanserinin erken tespit edilebilen bir hastalık olduğunu belirten Dr.Yelda Öztürk Çağrıcı “Meme kanseri, düzenli mamografi çekilerek erken dönemde tespit edilebilen kanser türlerinden biridir. Bu dönemdeki tespit durumlarında meme kanserinin iyileşme şansı %98’dir.20 Yaşından sonra her kadın, her ay kendi kendine meme muayenesi yapmalı, 40 yaşından sonra her yıl sağlık personeline meme muayenesi yaptırmalı yine 40 yaşından sonra 2 yılda bir mamografi çektirmelidir.”

Rahim ağzı kanserine de dikkat çeken Yelda Öztürk Çağrıcı “Rahim ağzı kanserinin ancak smear testi yapılarak erken tanısı konulabilir, önlenebilir ve erken tedavi edilebilir. Smear testi; ağrısız ve basit bir işlemdir ve bu test ile rahim ağzı kanseri 10-15 yıl öncesinden yakalanabilmektedir.30 yaşından sonra 5 yılda bir yaptırılan smear testi rahim ağzı kanserinden korumak için en iyi yöntemdir.”

Son olarak kalın bağırsak kanseriyle ilgili olarak tedavisinin mümkün olan bir hastalık olduğunu erken teşhisin önemine vurgu yaparak şöyle konuştu. Yelda Öztürk Çağrıcı “Kolorektal kanserler kalın bağırsağın kanseridir. Kalın bağırsağın (kolon ve rektum bölümü) polip ve kanserleri çoğu kez iyice büyüyene kadar belirti vermezler. Tarama programları ile erken dönemde kanserleri saptamak ve tedavi etmek mümkündür. Belirtileri arasında bağırsak alışkanlığında değişiklikler olması (ishal ve kabızlık), büyük abdestte kan görülmesi, büyük abdest yapılamaması, gaz çıkarılamaması, hızlı kilo kaybı ve yorgunluk hissi sayılabilir. Kolorektal kansere yakalanmamak için; sigara içilmemeli, beslenmeye dikkat edilmeli, bol miktarda meyve sebze tüketilmeli, fazla yağlı yiyecekler tercih edilmemeli, etlerin sık tüketiminden kaçınılmalı, fiziksel olarak aktif olunmalı, kilo almaktan ve içki tüketiminden kaçınılmalıdır.Tarama için 50-70 yaş arasındaki bireylere 2 yılda bir kez dışkıdan kan tetkiki yapılır.10 yılda bir ise kolonoskopi ile kalın bağırsağın incelenmesi yapılır.

Unutmayalım ki erken teşhis hayat kurtarır. Kanserden korkmayın, geç kalmaktan korkun.”

Editör: Haber Merkezi