Tire’deki ilk aynalı berber dükkânını işleten Hakkı Kıvanç’ın torunu olan ve dedesinin ismini taşıyan M. Hakkı Kıvanç, Tire ekonomisinin gelişmesi için turizm ile ilgili atılacak adımların önemine ve kente kurulması beklenen fakülte konusunda konuştu.

1937 yılında Tire’deki ilk mobilya dükkânını açan M. Hakkı Kıvanç’ın babası rahmetli Tacettin Kıvanç, o yıllarda kullanılan mobilyaları Tahtakale Caddesi numara 23’teki dükkânında satıyor. O yıllarda şimdiki modern koltuk takımlarının olmadığını belirten M. Hakkı Kıvanç babasının anlattıklarını şöyle ifade ediyor, “Yıl 1937. Babam Tacettin Kıvanç yorgancılık mesleğine ek olarak mobilya dükkânı açıyor. Pek çoğumuzun yıllarca kullandığı ve şimdilerde antika köşelerinde kullanılan tahta divan, taş yastık ve tel dolap satarak başlıyor mobilya sektöründeki faaliyetimiz. Aslında ürün çeşitliliğini müşteriler belirlemiş. ‘Aynalı dolap var mı?’ diye müşteri talep edince aynalı dolap, kahveciler ‘Sandalye var mı?’ diye sorunca da tahta sandalyeler dükkanda yerini alarak satışa sunulmuş. Daha sonra bir dönem Singer dikiş makineleri talep edilince dikiş makinesi satışına başlanıyor ve halen devam ediyor.”

42 yıl Arçelik bayiliği yapan Kıvanç ailesi şimdilerde Merinos halı, Altus marka beyaz eşya ve Türkiye’deki büyük mobilya firması olan İstikbal marka mobilyaları satışa sunuyor. Üretimi Kayseri’de yapılan İstikbal marka mobilyanın sunduğu garanti şartları ile bugün büyük bir talep gördüğünü ifade eden Kıvanç, “Türkiye’de İstikbal Mobilya’dan daha büyüğü ve garanti şartı sunan mobilya markası yok. İstikbal Mobilya, tıpkı beyaz eşyalar da olduğu gibi servis ile kuruluyor ve mobilyanızı Tire’den alıp Türkiye’nin neresine giderseniz gidin o bölgedeki İstikbal Mobilya servisi mobilyanızın kurulumunu yapıyor” dedi.

TİRE CAZİBE MERKEZİ HALİNE GETİRİLMELİ

Tirelilerin belli bir kısmı mobilya alışverişi için Tire dışında alışveriş yaptığını kaydeden Kıvanç, “Bir süredir Tireli vatandaşlarımız kent dışında alışveriş yapıyor. Belki çok ucuza mobilya alıyor ama alınan ucuz ürünlerde hiçbir şekilde garanti bulunmuyor ve kısa sürede yıpranma yaşanıyor. Kent dışına kaçan bu para kentin ekonomisine de zarar veriyor. Vatandaşın kent dışına çıkmasının bir diğer nedeni de örneğin İzmir’deki alışveriş merkezlerinin cazibesi. Bugün İzmir’deki pek çok alışveriş merkezinde birçok Tireli ile karşılaşmanız mümkün. O nedenle bizim ilçemizi cazibe merkezi haline getirmemiz. Bu kaçışlardan kaynaklanan ekonomik darlığın örneğin turizm ile ilçeye geri getirilmesi şart. Tire, elinde var olan potansiyeli değerlendirebilse burası tarih turizminin capcanlı yaşandığı bir kent haline gelebilir” dedi.

KAYBOLAN FESTİVALLER CANLANDIRILMALI

Kente ekonomik girdi sağlamanın bir diğer önemli kolunun da Tire Organize Sanayi Bölgesi’nin düzenlenecek teşvikler ile canlandırılması ve kente kurulması istenen fakülte olduğunu vurgulayan M. Hakkı Kıvanç, “Bu kent için yapılacak pek çok şey var. Birlik olup bu güzel ilçeye Ege ya da 9 Eylül üniversitelerine bağlı bir fakülte açılabilir. Küçük Menderes Üniversitesi Tire’ye kurulmalı. Öğrenci olan kentlerin ekonomilerinin ne kadar güçlü olduğunu ve kentlerin ne kadar modernleştiğini hep birlikte izliyoruz. Öğrenci kentin ekonomisine can verir. Tire var olan potansiyelini değerlendirse uçar. Bu kentin daha çok tanıtılmaya ve kaybolan festivallerinin yeniden canlandırılmasına ihtiyacı var. Tüm bunlar birleştiğinde Tire büyük sıçrama yaşar” şeklinde konuştu.

 Tire Ticaret Odası’nın Tire ile ilgili konularda oldukça hassas davrandığını bildiklerini belirten M. Hakkı Kıvanç, Tire’nin ekonomik kalkınmasında Tire Ticaret Odası’na da çok iş düştüğünü sözlerine ekledi.

Haber: Dilek Ayvalı

Editör: Haber Merkezi