İZKA tarafından, Ödemiş Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda “Finish Projesi ve Mali Destek Programı” kapsamında Ödemiş’te gıda sektöründe ve fidancılık sektöründe çalışmalarını sürdüren üreticilere yönelik bir toplantı düzenlendi. Toplantıya, Ödemiş Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü İbrahim Altıntaş, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım ve Teknolojileri Ziraat Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. R. Cengiz Akdeniz, Sanayi Bilişimleri Uzmanı Reha Şentürk, Ödemiş Meslek Yüksekokulu Öğretim görevlisi Taner Öcel ve çok sayıda üretici katıldı. Toplantının gündemi olan Finish Projesi yetkililerce anlatıldı. Ve gıda ve çiçek gibi çabuk bozulan ürünlerin, tedarik zincirleri için geleceğin internet programı teknolojileri kullanacak akıllı sistemlerin geliştirilmesi ve kullanımıyla sektörel ihtiyaçlarına çözüm ve işbirliği sağlamayı amaçlıyor. Bu kapsamda gıda, tarım ve çiçekçilik sektörlerinin ihtiyaçlarına çözüm sağlayacak yazılımların üretilmesi için toplam 4,88 milyon Avroluk hibe sağlayan mali destek programı oluşturuldu. Yapılan toplantıda bu programın daha çok gıda tarım ve çiçekçilik sektöründe üretim yapan, tarladan sofraya her aşamada hizmet sağlayan şirketler, bozulabilir gıda ve çiçekçilik tedarik zincirinde hizmet veren şirketler, çözüm ihtiyacı olan oda STK, kurum ve kuruluşlar ve ilgili kuruluşta çözüm üreten bilişim firmaları hitap ettiği belirtildi.

Toplantıda katılımcılara mali destek programıyla ilgilenmelerinin özellikler gıda ve çiçek tedarik zincirindeki sorunlara çözüm için hibe desteği sağlanabileceği, bunun yanı sıra ihtiyaca çözüm üretecek bilişim firması bularak yazılım geliştirmesi için 150 Bin Avro ’ya kadar hibe desteği elde edebileceklerini, bunun yanında proje ile gıda tarım çiçekçilik sektörlerinde bölgesel işbirliği çözümleri üretilebileceği konuları yapılan toplantıda katılımcılara anlatıldı.

Bu projede kime ne kadar destek verileceği konusunda katılımcılar bilgilendirildi. Kabul edilen proje başına 50-150 bin avro hibe verilecek. Hibe çözümü geliştirecek olan yazılım firmasına verilecek. İlgili sektör veya tedarik zincirinden paydaş olan şirkete yazılım çözümü kullanımı için ücretsiz lisan hakkına sahip olarak, ihtiyacı olan yazılıma da sahip olmuş olacak. Projede dikkat edilmesi gereken en önemli unsurun sektörden gelen gerçek ihtiyaca çözüm üretmesi ve çözüme yönelik yazılımı geliştiren bilişim şirketi ve çözümü talep eden sektörel paydaş başvuruda yer almak zorunda olması dikkat edilecek en önemli unsurlar arasında yer alıyor.

Projeye başvuruda bulunmak isteyenler ise http:// www.finish-project.eu/  adresi üzerinde İngilizce olarak yapılacak. İlgili projeyle ilgili sorularını [email protected] adresine mesaj atılabilinecek.

  HABER: AYŞE AKYÜZ

 

 

 

 

Editör: Haber Merkezi