HABER: AYŞE AKYÜZ



Kış aylarında tanesi 70-80 krş arası değişen fiyatıyla tüketicinin, cebini zorlayan doğal köy yumurtası bahar ayının gelişi ve yumurta üretiminin artmasıyla birlikte fiyatlarda geri çekilerek 50-75Krş düştü. Çiftlik yumurtaları da bahar mevsiminin gelmesinden nasibini aldı. Kış aylarında 35 krş olan çiftlik yumurtası da 25 krş kadar fiyatı düştü.

“Yumurtaya paketleme sistemi geliyor”

Ne üreticinin ne de satıcının para kazanmadığını belirten 40 yıldır hem üreticilik hem de satıcılık yaptığını belirten Ödemiş Eskin Tavukçuluk sahibi İsmail Eskin ; “40 yıldan beri tavuk ve yumurta üretimiyle uğraşıyorum. Şuan bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte, yumurta fiyatlarında bir düşüş yaşanıyor. Yumurtanın bir kolisini (30 adet) 7,5 liradan tanesini ise 25 krş satışa sunuyoruz. Üreticide satıcıda bu işten maliyetlerin çok yüksek olması nedeniyle para kazanmıyor. Yeni çıkan kanunla birlikte çok yakında paketleme sistemi gelecek. Bu da üreticinin ve satıcının maliyetlerini iki kat artıracak. Vatandaşta yüksek fiyattan yumurta satın almak zorunda kalacak.”

“Yumurta fiyatları indi ama tarlada ki; ürünleri don vurdu”

30 Mart yerel seçimlerinin ardından köy statüsünden mahalleye dönüştürülen Kaymakçı mahallesinde üreticilik yapan Havva teyze ‘ye yumurta fiyatlarıyla ilgili yöneltmiş olduğumuz sorumuzda üreticinin yaşadığı ekonomik sıkıntıları da satır aralarında rastladık.

Bu yıl yaşanan soğuk hava şartları nedeniyle üreticinin %70-80 oranında zarara uğradığını belirten Kaymakçılı üretici Huriye Çakar; “Aynı yumurtayı 75 krş’tan satıyorduk. Bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte üretim arttı. Buna bağlı olarak da yumurta fiyatları ucuzladı. Ben yumurtaları alıp satıyorum 10 yumurtada 1 TL kazanıyorum. Üretimde, satışlarda da ekonomik olarak sıkıntı yaşıyoruz. Cumartesi günü köylü pazarında bulunan sergimde öğle kadar yaptığım satışlar anca benim yol, yer ve pazarda içtiğim çay kahve parasına yetiyor. Öğleden sonra sattığım ürünlerin ücreti ekmek paramızı çıkartacağız. Burada sergimizi açmak zorundayız, sergi yerimizin kaybolmaması için. Bugün 10 krş kazansak bunun yanında 10krş da zarar ediyoruz. Bu yıl yaşanan soğuk hava şartları ve don nedeniyle üreticinin beli büküldü. Yaşadığımız don olayı nedeniyle üretimde % 70 -80 zararımız var. Geçtiğimiz senelerde, tarlaya girdiğimizde 20 çuval bezelye topluyorduk. Şimdi ise 3 çuval bezelyeyi 3 kişi zor topluyoruz. Çünkü tarlada üretim yok üretim olmadığı gibi üründe yok. Tarlaya giren amale ürün yok ki tarladan ne toplasın.”

                

Editör: Haber Merkezi