*Ödemiş’e bağlı Ovacık köyünde 26 senedir oturan yaklaşık 40 kişinin adresleri mernis sisteminden kaydı silindiği için şu an hiçbir yerde kayıtları yok. Ödemiş’te 40 vatandaş şu an nerede yaşadıklarını bilmiyorlar.

*Vatandaşlar, “Devlet bize nerede yaşadığımızı ispat etsin” dediler.

FARUK ÇARK/NAZİF HARUPÇU

       Ödemiş’e bağlı Birgi beldesi Ovacık köyünde oturan yaklaşık 40 vatandaş, Seçmen listelerinin askıdan indirildiği son gün, Köy Muhtarı Türker Konuş’un kışın köyde oturmadıkları gerekçesiyle isimlerinin hem seçmen listelerinden, hem de nüfus müdürlüğündeki ikamet ettikleri adreslerden isimleri silinmesi nedeniyle konuyu hem Başbakanlık BİMER’e, hem Cumhuriyet Savcılığına, hem de İlçe seçim kuruluna itiraz etmek üzere suç duyurusunda bulunacaklar.

KÖYÜN KURUCULARI ŞAŞKIN

        Bu köyde oturan ve 26 senedir hiçbir adres değişikliği yapmamış olan köyün ilk kurucularından 1987 yılından beri Ovacık köyünde ikamet

Eden bulunan İsmail Körpe, Mustafa Elma, Yaşar Öztepe (vefat etmiş), Abdullah Yamaner yaptıkları ortak açıklamalarında, “Biz bu köyün kuruluşunu sağladık. Bugüne kadar adres değişikliği olmadı. Bizim bilgimiz dışında adreslerimiz değiştiriliyor. İkametgâhımız nerede olduğu belli değil. Bizler şuanda nerede yaşadığımız bilmiyoruz. Devletin bizim yaşadığımızı ispat etmesini istiyoruz” dediler.

KÖY MUHTARI DA ÖDEMİŞ’TE OTURUYOR, AMA ONUNKİ SİLİNMEMİŞ

        Ovacık köyü sakinlerinden İsmail Körpe adlı vatandaş şunları söyledi, “Köyümüzde 130 hane bulunmakta, bu hanelerden şu an üç aile ikametgâh etmekte bu vatandaşlarda Hakkı Bozbağ, Halit Duran, Eyüp Elma.  

Ovacık köyünün muhtar dâhil 400 nüfusu olan köyde kışın 6 kişi ikamet etmekte ve diğer 394 kişi Ödemiş ve Birgi de oturmakta ve muhtarımız Türker Konuş’ta buna dâhil, şu an kendisi de Ödemiş’te oturmakta.

Köyde 4 muhtar adayımız var bunlardan bir tanesi mevcut muhtar Türker Konuş olmak üzere diğer muhtar adaylarımız, Hakkı Bozbağ,  Reşat Yamaner ve Arif Çetin.

        Köyümüzün mevcut muhtarı seçimlerde kendisine oy vermeyecek olan köylü vatandaşları seçmen listelerinin askıdan indirilmesinin son günü ve itirazın son günü, ilçe seçim kuruluna giderek 50 civarında seçmeni olan vatandaşı sistemden sildirerek oy kullanmalarına engel olmuştur.

          Ama bunun yanında kendi nüfus kaydı dâhil, akrabalarından olan hiç kimseyi kayıttan silmemiştir.  Şu an bizim kayıtlarımız silindiği için Nüfus Müdürlüğünde ikamet adresi olarak, Ne Ovacık köyü, Ne Ödemiş, Ne de Birgi olarak görünüyor. Bizim şu an nerede yaşadığımız belli değil.

 Ve şu an ikameti olmayan vatandaş sınıfındayız. Eğer bizim adres kayıtlarımız belli değilse bizden devlet tüm sosyal haklarımızı kaldırsın. Vergi dairesi kayıtlarımız silinsin. Eğer bunlar olmaz diyorlarsa, bizim kayıtlarımızı sildiren mevcut köy muhtarı Türker Konuş, bizim kayıtlarımızı nereye taşıdığını ispatlasın. İspatlayamıyorsa kendisi suç işlemiş bulunmaktadır.

MUHTARINDA ADRES TESPİTİNİ İSTİYORUZ

          Bizde kendisine Başbakanlık BİMER’e ve Ödemiş Cumhuriyet Başsavcılığı’na ve İlçe Seçim Kuruluna suç duyurusunda bulunacağız. Bununla ilgili olarak neyi gerekçe göstererek kaydımızı silmiş onu ispatlasın. Kendisi de Ödemiş’te Hamdi Bey Cami yakınında ikamet etmekte ve şu an köyde oturmamakta iken, neden kendi kaydını sildirmemiş. İlçe Seçim Kurulu ve Cumhuriyet Savcılığı muhtarında adres tespitini yapsın. Seçmen listelerinde isimlerimiz vardı, Biz her seçim döneminde isimleri listede gördüğümüz için sorun yoktu.

        Meğer Muhtarımız karşısında 3 aday daha çıkınca, kendisine oy vermeyeceğini düşündüğü kişilerin kışın evlerine Jandarma ya da hangi görevliyi götürdü ise kimsenin haberi olmadan listelerin askıdan inmesinin son günü bu köyde oturmuyorlar diye tespit yaptırarak bizim isimleri sildirmiş. Bizim de önceden isimlerimiz bulunduğu için sorun yoktu. Ne zaman nüfus dairesinden ve diğer resmi kurumlardan işlem yaptırmaya gittiğimizde ortaya çıktı bu kez herkes giderek isimlerinin olup olmadığını araştırmaya gittiğinde yaklaşık 50 kişinin isimlerinin silindiği ortaya çıktı. Lakin kayıtlarda ve İlçe Seçim Kuruluna gittiğimizde ve Nüfus Müdürlüğüne gittiğimizde kayıtlarımız çıkmıyor bizim kayıtlarımızı neden silindiğini açıklasın” dediler.

SEÇME VE SEÇİLME HAKKI ELİMİZDEN ALINDI

Köy kurucularından İbrahim Körpe de, “Oy kullanmak her Türk vatandaşının hakkı. Bu hak bizlere yapılan ayak oyunları ile elimizden alınmıştır. Biz haklarımızı geri almak istiyoruz. Bu düzeltilmezse 5 yıl boyunca oy kullanamayacağız. Böyle bir hukuk ve böyle bir adalet olmaz. Muhtarımıza ulaşamıyoruz ve herkesten kaçıyor. Bir köylü muhtarının telefonunu bilmez mi? Ama bu köyümüzde hiç kimse Muhtarın telefonunu bilmiyor. Çünkü sürekli numara değiştirdiği için Onu bizim bulma şansımız yok. Köye gelip gittiğini görmüyoruz. Ama isimlere geldiği zamanda kendisine oy vermeyeceğimiz düşüncesiyle isimlerimizi sildiriyor. Bu haksızlıktan başka hiçbir şey değil. Devletimizin bunu düzeltmesini istiyoruz ”şeklinde konuştu.

 KAYITLARA İSİMLERİ SİLİNEN VE OY KULLANAMAYAN KÖYLÜLERDEN BAZILARI

1.Hüseyin Acısu  2.Gülcan Bozbağ  3.Arif  Mustafa Duygulu 4. Ayşe Duygulu 5.Mustafa Duygulu  6.Hasan Kacar  7.Şükriye Kaçar  8.Nimet Karatepe 9. Feyzi Körpe  10.İbrahim Körpe  11.Emine Körpe 12. İsmail Körpe 13.Seçil Körpe  14.Süleyman Körpe  15.Emine Körpe 16. Ergün Körpe  17.Hatice Ovacık  18.Yaşar Ovacık  18.Abdullah Sarıkaya  19.Emine Sarıkaya  20.Ertan Sezer 21.İlhan Sezer 22. Meryem Vildan Sezer  23.Gül Kadın Yalçın  24.İsmail Yalçın  25.İnci Yayla  26.İsmail Yayla  27.Büşra  Yayla 28. Gülşen Yayla  29.Hanife Yayla  30. Lütfiye Yayla  31. Mehmet Yayla  32.Salih Yayla

Editör: Haber Merkezi