Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) tarafından 15-30 Eylül tarihleri arasında Türkiye’nin farklı şehirlerinde gerçekleşecek olan 17. Türk Dünyası Opera Yıldızları Konserlerinin ilki İstanbul’da verildi. Ödemiş Belediyesi de dün akşam konsere ev sahipliği yaptı.

Ödemiş Belediyesi Kültür Merkezi büyük salonda düzenlenen konsere Ödemiş Belediye Başkan Vekili İpek Yılmaz, Başkan Mahmut Badem’in eşi Nevin Badem, ÖYKAM Müdürü Prof. Dr. Engin Berber, belediye meclis üyeleri ve çok sayıda sanatsever konserde buluştu.

Dünyanın yetiştirdiği en büyük sopranolardan biri olan Leyla Gencer'in adını taşıyan bu yıl ki organizasyonda, 24 Eylül Çarşamba günü Ödemiş Belediyesi ev sahipliğinde Kültür Merkezinde düzenlenen konserde,

Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Türkiye, Hakas (RF), KKTC,  Saha Yakut (RF), Tataristan (RF), Çuvaşistan(RF), Moğolistan, Tacikistan ve Sincan Uygur Özerk Bölgesi (Çin Halk Cumhuriyeti) opera sanatçılarının katıldığı konser Ödemişli sanatseverlerce beğeni ile izlendi.

Konser sonrasında Türksoy Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Fırat Purtaş şunları söyledi, “Bugün güzel bir paylaşım ve kültürel bir etkileşim yaşadık. Bu konserin amacına ulaştığını düşünüyorum. Bu konserde bir araya gelen sanatçılarımızda göstermiştir ki; Türk dünyasının ne kadar geniş olduğunu burada bugün görüyoruz. Balkanlardan, Çin seddine kadar bir kültür dünyamız olduğunu görüyoruz. Bugün bu dünyada farklı renk ve lehçede olan İnsanlarımızın konserlerini sizlere sunmuş olduk.

Mesela Hakaslılar var ve bugün Dünyada sadece 60 bin nüfusa sahip Türk topluluğu. Dilleri ve kültürleri erezyona uğramakta olan bir topluluk.

UNESCO’nun kırmızı listesinde. Tehlike altındaki diller kategorisinde.

Sanatçımızda bu sanat sayesinde dilini ve kültürünü yaşatmaya çalışmakta. Atatürk’ün bir sözünde Sovyetlerin dağılıp içindeki kültürlerin ortaya çıkacağı öngörüsü idi. Bugün de yaşanan budur. Bugün bizim burada olmamızı sağlayan ve aynı zamanda hocam olan ÖYKAM Müdürü Prof. Dr. Engin Berber’e teşekkür ediyorum” dedi.

Ödemiş Belediye Başkan Vekili İpek Yılmaz’da konser sonrası konuşmasında, “Sizleri Ödemiş Belediye Başkanımız Mahmut Badem adına konsere katıldığınız ve bizi sanatçılarımızla buluşturduğu için teşekkür ediyorum. TÜRKSOY’un Türk halkları arasındaki köprüyü kurarak bizlerle buluşturmasından dolayı da kutluyorum. Sanatsal ve Kültürel işbirliğinin Türk toplulukları arasında da yayılmasını arzuluyorum. Başta Hocamız Fırat Purtaş bey’e ve sanatçılarımızı ayrı ayrı kutluyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Belediye Başkan Vekili İpek Yılmaz, Prof. Dr. Fırat Purtaş’a plaket verdi. Prof. Dr. Purtaş’ta Ödemiş Belediyesine katkılarından dolayı plaket verdi. Başkan ve Belediye Meclis üyeleri ve Başkan Mahmut Badem’in eşi Nevin Badem, sanatçılara birer plaket verdiler.

 

 NAZİF HARUPÇU

 

 

 

 

 

Editör: Haber Merkezi