HABER:AYŞE AKYÜZ
Kaligrafi kelimesinin kökeni Yunanca kallos 'güzel' ve graphos 'yazı' kelimelerinden gelmektedir. Süsleyerek yazı yazma sanatıdır. Çin başta olmak üzere Doğu Asya, Batı toplumlarına ait tarihleri çok eskiye dayanan birçok kaligrafi yazı örneği bulunur. İslam uygarlıklarında kaligrafi 'hat sanatı'- yabancı bir terim olan kaligrafi anlamını tam olarak karşılamıyor olsa da adını alır.
Kaligraf; Latin harflerini her türlü uç yapısına sahip kalem ve diğer kaligrafi malzemelerini kullanarak, harflerin anatomilerini bozmadan anlaşılır ve okunur bir biçimde, belli estetik ve tasarım kurallarına göre düzenleyerek, kâğıt ya da ideografik benzeri malzeme üstüne kalem ya da fırçayla güzel ve zarif yazı yazma bilgi ve becerisine sahip bireydir.
Kaligrafi Latin harfleri kullanarak güzel yazı yazma sanatıdır. Hat sanatına göre öğrenmesi daha kolay olmakla beraber iyi bir kaligrafi ustası olmak uzun zaman alabiliyor. Kaligrafi de amaç değişik motifler kullanarak yazıyı olduğundan farklı bir kimliğe büründürerek kaligrafi kurallarına uygun olarak el ile güzel yazmaktır. Genellikle dik ve yatay çizgilerden oluşan Latin harflerini simetrik bir şekilde kâğıda dökmek kaligrafinin en temel unsurlarından birisidir.
Yerelgüç Gazetesi olarak kaligrafi sanatını daha yakından tanımak için Birgi Kalem-i Aşk kaligrafi atölyesini ziyaret ederek Kaligrafi ustası Murat İncekara ve yetiştirmekte olduğu işinde gün geçtikçe ustalaşan Muratcan Bölce ile röportaj yaparak sanatı yakından tanıma şansı yakaladık.
Kaligraf Ustası Murat İncekara “94 yılından beri bu sanata gönül verdim”
94 yılında görüp tanıştığı kaligrafi sanatını 3-4 yıldan beri meslek olarak sürdürdüğünü belirten Kaligraf Murat İncekara “1994 yılından beri kaligrafi sanatıyla ilgileniyorum.94 yılında İzmir Fuarında çalışmalarını gördüğüm Kaligrafi sanatına gönül verdim.3-4 yıldan beri iş olarak yapmaya başladım ve Kaligrafi sanatı bugün işimiz oldu. Elimizden gönlümüzden geldiğince kaligrafi sanatını tanıtmaya çalışıyoruz. Birgi de bulanan Birgi Kalem-i Aşk Kaligrafi atölyesinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kaligrafi sanatı güzel yazı yazma sanatıdır. Latin harfleriyle yazılmaktadır. Günümüzde Latin harfleriyle yazdığımız için bu sanata kaligrafi denmektedir. Bu işi yapan kişilere de kaligraf adı verilmektedir. Kaligrafi Yunanca kallos güzel grafikte yazı olduğu için kaligrafi deniliyor. Kaligrafinin tam yılı bilinmese de tarihi yüzyıllar öncesine dayanıyor.”
 İncekara “Kaligrafi bir aşktır”
Kaligrafi sanatının Latin harfleriyle; hat sanatının ise Arap harfleriyle yapıldığını söyleyen İncekara “Hat sanatı ise Arap harfleriyle yazılır Arap kaligrafisidir. Hat Sanatını yazanlara hattat denilmektedir. Hat Sanatı Türkiye de olduğu gibi yurt dışında da ilgi görmektedir. Ama günümüzde en yaygın olan Batı Kaligrafisidir. Kaligrafi sanatı daha çok Japonya, Çin, İbrani tarafından ilgi görmektedir. İzmir Sabancı Kültür Merkezinde ilk eserlerimi sergiledim. Piri Reisin 500 yıl dönümü anısına bir sergi düzenlemişti.18 Mart Çanakkale şehitlerini anma etkinliklerinin 100.yıl anısına Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel sanatlar Fakültesinde bir sergi düzenlenecek buraya katılacağım. İstanbul’daki kaligraf ustalarıyla ara sıra bir araya geliyoruz. Türkiye de Bu işi yapan Ethem Çalışkan hocamız bu işin en önemli ustasıdır. Kaligrafi sanatı insanı terapi eder rahatlatır bu bir aşktır. Ödemişte 8 kişilik bir grupla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kaligrafi sanatına ilgi güzel, vatandaşlarımızı Birgi’ye kaligrafi sanatını yakından tanımaya davet ediyorum. Yetkililerden bu sanatla ilgilenen herkese sahip çıkmalarını ve desteklerini bekliyorum. Eski Birgi Belediye Başkanımız Cumhur Şener’e çok teşekkür ediyorum bize Birgi’de bir imkân sunarak burada çalışmalarımızı sürdürmemizi sapladı. Ödemiş Belediye Başkanımız Mahmut Badem’den de bu desteği bekliyoruz.”
Muratcan Börülce “Eline her kalemi alan kaligrafım diyemez ama herkes kendince bir şeyler yapmaya çalışıyor.”
Kaligrafi sanatını ustası Murat İncekara’dan öğrenerek bu sanatı resimle bütünleştirip çalışmalar farklı bir boyut kazandırdığını belirten Muratcan Börülce “ 1,5 yıldan beri bu sanatla uğraşıyorum. İlk olarak bu sanatı Ödemiş Milli Fuarında Murat hocam da gördüm. Daha öncede amatörce resim sanatıyla uğraşıyordum. Ben bu sanatı neden yapamayayım? Diye düşünüp bu sanatı yapmaya karar verdim. Murat Hocamdan yardımlarını istedim.1,5 yıldan beri birlikte çalışmalarımı sürdürüyorum. Bunun yanı sıra resimle kaligrafi sanatını birleştirip ortaya farklı boyutta eserler çıkartıyorum. Kaligrafi sanatıyla günümüzde yapan pek çok gencimiz var. Eline her kalemi alan kaligrafım diyemez ama herkes kendince bir şeyler yapmaya çalışıyor. Ben tasarımlarımda Yunan, Mısır mitolojisinden esinlenerek yapıyorum. Yazı konusunda aşkla yazıyorum. Yazı yazarken huzur buluyorum. Yazıya aşkla bağlıyım yani kısacası aşktan yapıyorum. Hiç bir eğitim almadan 9 yaşından beri resim çalışmaları yaptım. Ama Kaligrafi sanatını abim Murat İncekara’dan öğrendim. Onun öğütlerini dinleyerek bugüne kadar geldim. Yaptığım çalışmaları internet üzerinde ve Birgi’de bulunan atölyemizde sergiliyorum. İzmir ve Ödemiş Fuarında yaptığım sergilerde büyük beğeni aldım. Vatandaşların ilgisi güzeldi. Bana bu sanatı öğreten Murat İncekara hocama teşekkürü bir borç bilirim.”
 
Editör: Haber Merkezi