Haber: Nazif Harupçu

 

Küçük Menderes Havzasına hayat vermek üzere temeli 1994 yılında Tansu Çiller ve Murat Karayalçın hükümeti döneminde atıldı.

Sadece Derivasyon tüneli hazırlanarak yüzde 14’lük kısmı yapıldıktan sonra ödeneksizlik nedeniyle kaderine terk edildi.

Beydağ Barajının yapılması konusunda 2004 yılında yerel seçimlerde Ödemiş’e gelen dönemin Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin’in Salı pazarında Belediye Başkan adayı Mahmut Badem’e destek olmak için geldiği miting alanında verdiği sözün ardından 2005 yılında yapımı 200 milyon lira maliyetle başlayarak 26 ayda tamamlandı ve 9 Eylül 2007 tarihinde de su tutmaya başladı.

19.600 hektarlık alanı sulayacak barajın sulama kanallarının temeli de 9 Ekim 2010 yılında Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu tarafından atılarak 4 Nisan 2014 yılında tamamlanması sözünü ihaleyi alan yüklenici firmadan söz aldı.

134 milyon liraya mal olacak olan ve Yapımı halen devam eden Beydağ barajı sulama kanallarından bu sene birinci etapta 1000 hektar, toplamda 2000 hektara ulaşan sulama kanalları tamamlanarak deneme amaçlı vatandaşa bedava su verilmeye başlandı.

Beydağ ilçesi ve Ödemiş’e bağlı Çaylı, Kaymakçı beldelerinin ovalarında vatandaşlar Baraj suyu ile arazilerini sulamaya başladı.

Sulama yapan çiftçilere ziyaret gerçekleştiren Ak Parti İl Başkan Vekili Mahmut Badem, İlçe Başkanı Ali Hadim, Teşkilat Başkanı Kadir Kaçar, Kaymakçı Belediye Başkanı Halil Güler, Kaymakçı ‘ya bağlı eselli mevkiinde arazilerini Beydağ Barajı sulama kanallarından verilen su ile ürünlerini sulayan çiftçilere ziyaret gerçekleştirdiler.

 

BADEMLİ, ZEYTİNOVA VE AKTAŞ’TA SU TUTMAYA BAŞLANACAK

 

Ak Parti İl Başkan Vekili Mahmut Badem burada yaptığı açıklamada, “Küçük Menderes Havzasının yüz yıllık hayali gerçekleşiyor. Biz söz verdiğimizde hayal diyenlere bir çift sözümüz var. Şu an Küçük menderes havzasına toplamda 7 baraj ve 15 gölet kurulmaya devam ediyor ve edecek. Beydağ Barajının yanı sıra, Bademli, Aktaş, Zeytinova barajları yapım aşaması tamamlanmak üzere ve bu barajlarda 13 Ekim’de İzmir’e gelecek olan Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 75 tesisin açılış programı çerçevesinde su tutmaya başlayacak. Sayın Başbakanımızın programı uygun olduğu takdirde Ödemiş’te de bir miting düzenleyeceğiz.

Şu an için kanallardan üreticilerimiz ücretsiz şekilde yararlanıyor. Belirlenen noktalardaki bacalara boru uzatan üreticilerimiz arazilerini baraj suyuyla suluyorlar ve baraj suyunun avantajlarını ve rahatlığını yaşıyorlar. Söz verilen tarihte de sulama kanalları tamamlanarak 19.600 hektar alanda sulama yapılacak. Artık hayaller bitti ve çiftçimiz Gediz ve Büyük menderes havzasındaki gibi sulama suyunu çok ucuza kullanarak

Maliyeti düşecek ve çiftçimizin cebi para görecek. Elektrikten kaynaklanan üretim maliyeti olan 80 milyon lira cebinde kalacak” dedi

Tarlasında kornişon salatalık yetiştiren Kaymakçılı Şevket Dönmez ‘de ziyarette şunları söyledi, “1994 yılından beri baraj yapılacak diye bekliyorduk. Ben yapılacağını ümit etmiyordum. Ne zaman su kanalları kapımıza dayandı ve sulamaya başladık ve 20 yıllık suya olan hasretimizin bittiğini şimdi anladım. Tarlamı sulamak için saati 18 ilâ 20 lira arasında verdiğimiz su ücreti ile sezonda cebimizden çıkan 10-15 bin liralık elektrik parası belimizi büküyordu. Şu an suya para vermeden üretim gerçekleştirdiğimiz için buna sebep olan Başta Başbakanımız, Bakanımız, milletvekillerimiz ile Ak parti il ve ilçe teşkilatlarımıza konunun başından beri sıkı takiple bugünlere getirdikleri için teşekkür ediyorum” dedi

Bir başka üretici Adem Toka yaptığı konuşmasında, “30-35 yıldır ziraatla uğraşıyorum. Her sene suyu bulmak için sondaj yapıyoruz ve 150 metreye indik. Hem sondaj parası hem de elektrik parası belimizi büküyordu. Şu an deneme amaçlı verilen su bile bizi elektrik parası yönünden rahatlattı. Vanalarımızda 24 saat suyumuz hazır. Bizi suyla buluşturan ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. “dedi

Daha sonra Beydağ barajında incelemelerde bulunan partililer daha sonra Bademli Baraj sahasına giderek Bademli Belediye Başkanı Selahattin Kundak ve Barajın yapımını sağlayan firma yetkilileri ile görüştüler.

Yüzde 70’i tamamlanan Bademli barajında 13 Ekim’de sus tutmaya başlayacak olan alanda Şantiye şefi bilgiler verdi.

Bademli Belediye Başkanı Selahattin Kundak, Bademli Barajının sulama ihalesinin yapılarak kamulaştırmasının bir an önce tamamlanmasını istedi

Editör: Haber Merkezi