İzmir kalkınma Ajansı’nın ‘Mesleki eğitime yönelik olarak kullanılan atölye, laboratuvar, sınıf gibi eğitim ortamlarının makine-teçhizat ve eğitim materyalleri açısından geliştirilmesi ve Mesleki eğitimde yenilikçi yöntemlerin geliştirilmesi, yenilikçi yöntemlerin eğitim sürecine adapte edilmesi’’ Kapsamında %90 mali hibe destekli açmış olduğu proje yarışmasına katılan Ödemiş Mesleki Eğitim Merkezi hazırlamış oldukları ’Kaynak Robotu Kullanma ve Programlama Eğitimi’’ başlıklı proje İzmir bölgesinden 153 proje arasında başarılı bulunarak hibe destek almaya hak kazandı.

Projenin Koordinatörlüğünü Mesleki Eğitim merkezi Öğretmeni Erdal Ünal üstlenirken Proje Asistanlığını Özge Kırsoy,  Mali İşler sorumluluğunu Orhan Turhan, Hüseyin Şahin,  Proje Görünürlük Tanıtım sorumluğunu Özgür Ersöz Eğitimini ise Sebahattin Yılmaz, Salim Taşbaş, Önder Tekin, Kemal Dörtkardeş üstlendi. Projeye ortak olarak Ödemiş Kaymakamlığımıza, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüze, Başsavcılığa ve Madeni İşler ve Demirciler Odasına, katkı sağladılar.

Konuyla ilgili olarak Bilgi veren Proje koordinatörü Erdal Ünal “Kaynakçılık sektöründe, seri imalat yapan işletmelerde kullanımı gerekli olan bir makine olan kaynak Robotu Kullanma ve Programlama eğitimini vereceğiz. Bunun yanı sıra Gaz altı kaynakçılığı, Bilgisayar operatörlüğü eğitimleri de verilecektir.”

                   FESEDİLME AŞAMSINDAKİ PROJE YENİDEN CANLANDI

Projeyle ilgili olarak bilgi veren Ödemiş Mesleki Eğitim Müdürü Zafer Yener “ 26.09.2014 Tarihinde okul müdürü olarak atandığım Mesleki Eğitim Merkezinde eş finansman sıkıntısı nedeniyle yani Merkezimizin temin etmesi gereken proje toplam bütçesinin %10 u olan yaklaşık 37.000 TL tutarındaki para bulunamadığından projemizin fesih edilme aşamasına gelinmiş olduğunun bilgisini aldım. Bu durum beni çok üzdü. Projemizin çok büyük emek harcanarak hazırlanmış olması, onlarca proje arasından başarıya ulaşmış olması bu emeklerin heba olmadan Merkezimize ve dolayısıyla Ödemiş halkımıza kazandırılması gerektiği inancı içerisinde İlçe Milli Eğitim Müdürümüz ve Şube Müdürlerimizin desteği, okul idarecileri ve öğretmenlerimizin özverisiyle eş finansman sıkıntısını çözmüş olmanın gururu ve mutluluğunu yaşamaktayız. Fesih olma aşamasındaki projemiz İZKA yetkilileriyle görüşülerek yeniden hayata geçirilmiştir.”

                    PROJE 10 ESKİ HÜKÜMLÜYE İSTİHDAM SAĞLAYACAK

     Projede 10 eski hükümlünün de yer alacağını ve eğitimden geçtikten sonra hükümlülere istihdam sağlanacağını belirten Müdür Yener  “ Projemiz 12 ay süreli olup Makine ve Teçhizatların alınmasında ihale aşamasına gelinmiş durumdadır. 2015 yılı şubat ayı sonuna kadar ihale süreçleri, mart sonuna kadarda kursiyerlere verilecek olan Milli Eğitim Bakanlığı Onaylı sertifikalı 160 saatlik Bilgisayar operatörlüğü, 206 saatlik Gazaltı Kaynakçılığı ve 60 saatlik Kaynak Robotu Kullanma ve Programlama Eğitimleri tamamlanmış olacaktır. 1.Etapta açılacak kurslara Denetimli Serbestlik Müdürlüğü aracılığı ile yaklaşık 10 eski Hükümlü de eğitim alacak ve istihdam edilmelerine katkı sağlanacaktır. Bu süreç içerisinde Merkezimize 21 Adet dizüstü Bilgisayar, 5 adet Gazaltı kaynak Makinası ve 1 Ad. Kaynak Robotu  ( tüm donanım ve opsiyonel aparatları dâhil)  kazandırılacaktır.”

                    PROJEYLE İŞSİZLİK ORANININ ÖNÜNE GEÇİLECEK

  Projeyle işsizlik oranının önüne geçerken ihtiyaç duyulan nitelikli eleman açığının da önüne geçileceğini belirten Yener “Bölgemizde TUİK ve İŞKUR verilerine göre işsizlik oranı oldukça fazla. En büyük sebebi de geçerli bir meslek sahibi olmadıklarıdır. Arz talep ilişkisine bağlı olarak metal kaynakçılığı sektörü içerisinde sadece bulunduğumuz bölgede değil Türkiye’nin her yerinde sektörün ihtiyacı olan gazaltı kaynakçısı ve kaynak robotu kullanma ve programlamasını bilen eleman sayısı çok azdır. Dolayısıyla hedef gruplara verilecek gazaltı kaynağı ve robot kullanımı eğitimleri ile hem yenilikçi bir meslek sahibi edinmeleri sağlanacak hem de iş bulma imkânları kolaylaşacaktır. Eski hükümlülerin sabıka kayıtlarının bulunmasından dolayı toplumumuzda önyargı ile karşı karşıya kalmaları aşikârdır. Ancak aranılan bir mesleğe sahip olmaları, onlara önyargı ile bakılması engelini ortadan kaldıracaktır. Metal kaynakçılığı sektöründeki işletmelerde istihdam açıklarını kapatarak, yetişmiş eğitimli elemanlarla verimli çalışmalardan faydalanacaklardır. “

                     MESLEKİ TEKNİK OKULLARININ MÜFREDATIN YER ALMIYOR

 Henüz mesleki teknik okullarında Kaynak robotu kullanmayla ilgili bir müfredatın olmadığını bu konuyla ilgili olarak başvuruda bulunduklarını belirten Yener “Mesleki teknik okullarda eğitim gören öğrenciler henüz müfredatlar da yer almadığı için, kaynak robotu ile ilgili bilgi sahibi değiller. Dolayısıyla kaynak robotu ile tanışacaklar ve gelişen teknolojiye uyum sağlayacak şekilde yetişmelerine imkân sağlanacaktır. Hayat boyu öğrenme kapsamı içerisinde meslek edindirme kursları açan Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı kurumlarda “Kaynak Robotu Kullanma ve Programlama” modülü olmadığı için bu alanda sertifikalı meslek edindirme kursu açmaları mümkün değildi. Hazırlanan yeni parça/ müfredatların Bakanlıkça kabul edilmesi durumunda, mevcut kursları açarak, halkı yenilikçi mesleklerle buluşturma imkânları olacak. Projeye ortak olarak katkı sağlayan başta Ödemiş Kaymakamlığımıza, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüze, Başsavcılığa ve Madeni İşler ve Demirciler Odasına, Projenin hazırlanmasında ve yürütülmesinde emeği geçen tüm personelime, eş finansman katkısı sağlayan kamu kurum ve kuruluşları ile başta Ticaret Borsası ve Ziraat Odası olmak üzere tüm özel işletmelere çok teşekkür ederim.”


HABER: AYŞE AKYÜZ

Editör: Haber Merkezi