Kiraz Belediye Başkanı Saliha Özçınar Şengül Kiraz ilçesinin çöp deponi alanı merkezi haline geldiğini açıkladı. Bu çöplerle biyogaz tesisi kurarak bunu enerjiye ve çevreye katkı sağlayacak projelerle yaşanabilir hale getireceklerini dile getirdi.

Başkan Şengül, “Yaklaşık 20 gün öncesine kadar Kiraz ile Beydağ ilçesinin çöpleri Okka taşı mevkiindeki çöp deponi alanına dökülmekteydi. Büyükşehir Belediyesi personelimizle beraber bir görüşme yapıldı. Bu çerçevede Ödemiş’te dâhil çöplerini buraya dökülmesi konusunda fikirler verildi. Bizde mağdur olunmaması adına kabul ettik. Çöp işi başka şeye benzemez. Bunların mutlaka deponi alanına ulaştırılması en sağlıklı iştir. Bizde bu düşünceyle karar aldık ve bunun karşılığında araç ve gereçler konusunda yardım istedik. Sağ olsunlar bizleri kırmadılar ve gerekli olduğunda bizlere gerekli araçları gönderiyorlar. Yaklaşık 1000 (BİN) metrekare çöp alanımız var. Bu alanda yapılabilecek en iyi şeyin Biyogaz tesisi olduğunu düşünüyoruz. Böyle düşünce ortaya çıkınca İsviçre’nin modellerine baktım. Çok güzel alt yapıya sahipler bu konuda. Ne yapabilirizi düşünürken, bize bu konuda birkaç arkadaşımız gelerek fikir sunmaya geldiler” dedi.

POŞET VE CAM KIRIKLARI ÇOK FAZLA

Öncelikle çöplerin ayrıştırılması gerektiğini belirten Şengül, “Ayrıştırılma olmasa bir şekilde biz onun çözüm yolunu bir şekilde buluruz. Toprağa gömülür. Ama bunu yaparken de çevreye zarar vermek istemiyoruz. Plastik ve poşetler çok fazla. Şöyle bazen bakıyorum, Fazladan israf edilen şeylerin de çok olduğunu da üzülerek görüyoruz. Biyogaz ile ilgili süreç başlatabilirsek bizim için ne mutlu. Biyogaz tesisi ile hem enerji elde etmek ve hem de çevreye katkı sağlayacak çalışmalara imza atmak hedefimiz” dedi.

BÜYÜKŞEHİRDEN DESTEK BEKLİYORUZ

Çöp deponi alanına giden yol güzergahının asfaltlanması ve ilaçlama konusunda büyükşehir belediyesinden destek istediklerini söyleyen Başkan Şengül, “Çöp deponi alanına giden yolumuz var. O bölgede yaşayan halkımız sinekten çok rahatsız bir durumda. İlaçlama başlattık ama yol yapımı ile ilgili büyükşehir belediyesinden destek bekleyeceğiz. Çünkü yol toprak yol, çok toz kalkıyor ve halkımızda rahatsız oluyor.

Her geçen gün çöp yığınları artıyor. Cam kırıkları nedeniyle her gün yangın çıkıyor. Yangın söndürme ekibimizde O bölgeye yakın noktada beklemede. En kısa sürede bir çözüm bulup uygulamaya geçeceğiz” dedi.

 

NAZİF HARUPÇU (ÖZEL)

 

 

 

 

Editör: Haber Merkezi